Kaarten

Kaarten voor Oranjewoud Festival bestel je eenvoudig hier. Verzamel al struinend door de website één voor één de concerten waar je naar toe wilt in je winkelwagen en reken ze dan tegelijk af. Een account aanmaken is aan te raden maar hoeft niet. Direct nadat je hebt betaald met iDeal, Mastercard of Visa ontvang je de kaarten in je mailbox. Afdrukken mag, maar is niet noodzakelijk, met de barcode op je telefoon kunnen wij de kaarten scannen.

Op 19 januari is het volledige programma bekend gemaakt en kunnen Vrienden van Oranjewoud Festival al kaarten kopen. De algemene kaartverkoop start 26 januari.

Bestel je kaarten

Vrijdag 1 juni

Noa & NNO (Openingsconcert)

vr 1 juni - 20:00

Een spectaculaire opening met het Noord Nederlands Orkest en Noa Wildschut

Oranjewoud Festival opent met een knal. Het Noord Nederlands Orkest en dirigent Benjamin Levy geven acte de présence op het gloednieuwe, drijvende hoofdpodium op de Prinsenwijk achter Landgoed Oranjewoud. Het programma begint met een spectaculaire wereldpremière van Future Perfect, een locatiespecifiek werk van de Amerikaans-Nederlandse componiste Vanessa Lann. Vervolgens treedt de dan 17-jarige Noa Wildschut op als soliste in het aangrijpende tweede vioolconcert van Sergej Prokofjev. Orkest en dirigent sluiten het concert af met Rendering van Luciano Berio, een orkestwerk dat de onvoltooide symfonie in D van Franz Schubert als uitgangspunt neemt en de luisteraar langs wonderbaarlijke paden voert.

› Lees meer over Noa & NNO (Openingsconcert)


Zaterdag 2 juni

Tongen (hoorspel)

za 2 juni - 13:00

Binnenkort

Nyk de Vries’ unieke combinatie van voordracht, muziek, film en hoorspel

Nyk de Vries, indringende blik, staccato voordracht, is een weergaloze verteller die hardop durft te dwalen door zijn eigen verleden. De spannende voorstelling 'Tongen' begint in Malawi. Als Nyk daar in 2008 als toerist een kerkje bezoekt, hoort hij zichzelf tijdens de dienst plotseling in tongen spreken. In een vreemde mengelmoes van Fries en andere talen brabbelt hij voor zich uit, in het verre land met z'n zandpaden en houten elektriciteitspalen, dat hem doet denken aan het dorp van z'n moeder, Zwaagwesteinde. Sentimenteel geworden zegt hij dat het geloof uit zijn jeugd nog steeds in hem zit.

Veel later gebeurt dit opnieuw in z'n woonplaats Amsterdam waar hij tegen een Marokkaanse buurman zichzelf hoort koketteren met z'n eenvoudige plattelandse achtergrond. 'Tongen' gaat over de kracht van de heimwee. Ver weg van huis worden taal en gewoonten die je vroeger onbelangrijk en zelfs belachelijk voorkwamen, je plotseling dierbaar. Nyk zingt en draagt voor en onderzoekt wat hij is kwijtgeraakt, en ook wat hij liever niet terugvindt. Onderwijl samplet hij live, als een ware DJ en VJ, muziek, tekst en filmische beelden, en weet als geen ander spanning op te bouwen uit ogenschijnlijk onbelangrijke vergeten gebeurtenissen. Een totaalervaring. Komt dat zien!

Nederlands gesproken

› Lees meer over Tongen (hoorspel)


Koerikoeloem (première)

za 2 juni - 13:00

Binnenkort

Een muzikaal gedicht gevangen door de wind

In een open veld staat een cirkel van zuilen, gevormd door acht windharpen. Naarmate men dichterbij komt worden de ijle, zachte klanken hoorbaar. De zingende zuilen vormen een kapel van klank. In het midden van deze open ruimte zit een vrouw, als een mummie omwikkeld in een jurk van papier dat is beschreven met onbegrijpelijke tekens. Ze bespeelt een Japans blaasinstrument.

Vanuit de verte naderen mensen. Ze dragen flarden voor uit het gedicht Koerikoeloem van Tjitske Jansen. Dat begint telkens met de woorden “Er was”. Terwijl de zangers zich voortbewegen, laten zij een lang lint van papieren vellen achter, alsof zij de gezongen teksten letterlijk loslaten. Tenslotte nemen zij plaats tussen de windharpen, rondom het publiek.

Ondertussen verschijnen drie figuren (blokfluittrio Axolot) die de vrouw uit haar papieren omhulling bevrijden. De tekens blijken een soort grafische partituur, afkomstig uit eeuwenoude Spaanse handschriften: lang verdwenen muziek die opnieuw tot leven komt in de meerstemmige improvisaties van de blokfluiten. De voordrachten van het koor worden steeds melodieuzer. Telkens weer klinkt het “Er was”. Er ontstaan steeds complexere patronen in beweging en muziek totdat de rust uiteindelijk terugkeert en alles lijkt op te gaan in de klank van de windharpen.

Naast onderstaande musici en uitvoerders werken mee aan Koerikoeloem:
Acht vocale solisten
Jan Heinke, klankinstallatie
Hans van Koolwijk, adviezen klankinstallatie
Susanne Marx, choreografie/mise-en-space

› Lees meer over Koerikoeloem (première)


Les poètes maudits

za 2 juni - 15:00

Binnenkort

Lore Binon geeft stem aan onbegrepen dichters en adembenemende muziek

Les poètes maudits van Paul Verlaine is een bijzondere getuigenis over zes Franse dichters, waaronder Stéphane Mallarmé en Paul Verlaine alias Pauvre Lelian. Onbegrepen sinds hun jeugd plaatsten deze dichters zichzelf buiten de maatschappij. Ze gedroegen zich provocerend, pervers, asociaal en, vanwege hun overmatige alcohol- en drugsgebruik, ook zelfdestructief. Nog voor hun genie werd erkend en hun teksten begrepen, stierven zij.

Tegen de achtergrond van dit enigszins aangedikte cliché van de miskende kunstenaar, tekent zich dit bijzondere liedrecital af. De werken van Debussy en Hahn op teksten van Verlaine en Mallarmé bewegen zich tussen uitersten als extatische gevoelens en doodsverlangen en worden afgewisseld met enkele liederen en vocalises van George Crumb.

De Belgische Lore Binon was in 2017 te gast op het festival met Revue Blanche en schrijver Stefan Hertmans. De puurheid van haar stem en haar ongekunstelde muzikaliteit wisten haar toehoorders diep te ontroeren. In 2018 presenteert zij zich met de even getalenteerde pianiste Inge Spinette.

› Lees meer over Les poètes maudits


Verliefd op Fauré

za 2 juni - 17:00

Binnenkort

Fluweelzachte en vlinderfladderende Fauré van Hannes Minnaar

Hannes Minnaar is een van de interessantste pianisten die Nederland rijk is. Hij bezit een delicaat en sensueel toucher dat elke pianoliefhebber in het hart weet te raken. In 2016 was hij al eens te gast op Oranjewoud Festival als pianist van het befaamde Van Baerle Trio. Datzelfde jaar bracht hij een alom bejubelde cd uit met pianowerken van Fauré. Deze vormt de basis voor dit recital.

De pianomuziek van Fauré is veel meer dan aardige salonmuziek. In de intimiteit van zijn Impromptu’s en Preludes weet de Franse componist steeds opnieuw zijn ziel bloot te leggen. De stijl is dan ook altijd eigen, origineel en persoonlijk: lyrisch, vloeiend en wars van extremen of uiterlijk vertoon. Ze verlenen de muziek een mild en tegelijk diep karakter.

› Lees meer over Verliefd op Fauré


Koerikoeloem (bis)

za 2 juni - 17:00

Binnenkort

Een muzikaal gedicht gevangen door de wind

Naast onderstaande musici en uitvoerders werken mee aan Koerikoeloem:
Acht vocale solisten
Jan Heinke, klankinstallatie
Hans van Koolwijk, adviezen klankinstallatie
Susanne Marx, choreografie/mise-en-space

› Lees meer over Koerikoeloem (bis)


Nigel Kennedy: Bach meets Gershwin

za 2 juni - 20:00

Van onverbeterlijke dwarsligger tot onnavolgbare musicus

Onverbeterlijke dwarsligger, klassieke rockster, entertainer of ambassadeur. Hoe je ook denkt over de speelstijl van Nigel Kennedy, het is allesbehalve saai en altijd hoogst origineel. In die zin zijn Kennedys interpretaties van Bach en Vivaldi authentieker dan menig historische uitvoering. Zijn vertolkingen zijn altijd alive and kicking.

Na jarenlange afwezigheid is de sterviolist terug op Nederlandse bodem en wel als speciale gast op Oranjewoud Festival. In zijn nieuwe Bach-programma vormt hij verschillende solowerken van Bach om tot eigenzinnige transcripties in verschillende bezettingen. Deze combineert hij met werken van hemzelf en de broers George en Ira Gershwin

› Lees meer over Nigel Kennedy: Bach meets Gershwin


Lunar (Stilteconcert)

za 2 juni - 23:00

Binnenkort

Een individuele en tegelijk gemeenschappelijke ervaring in de maanloze nacht

Stap binnen in de gigantische futuristische plastic bubble van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci en onderga midden in de nachtelijke Overtuin een stilteconcert door TEMKO. Dit trio speelt het minimalistische Lunar van gitarist en componist Aart Strootman, winnaar van de Gaudeamus Prijs 2017, samen met bassist Fred Jacobsson en slagwerker Ramon Lormans. Musici en publiek dragen koptelefoons en luisteren naar de muziek. Verder heerst de stilte van de nacht.

Met dwangmatige nauwkeurigheid overlappen de polyritmen van de bas en het houten slagwerk elkaar totdat de prepared guitar de muzikale pulsen met elkaar verbindt. Er ontstaat een schijnbaar spirituele klankwereld die voortduurt tot de betovering wordt verbroken en elk van de musici zijn eigen weg gaat. Bijna volkomen verborgen in duisternis, luid, meedogenloos en toch zo ontspannend is Lunar een unieke ervaring.

› Lees meer over Lunar (Stilteconcert)


Zondag 3 juni

Birds of Bach (Zonsopgangconcert)

zo 3 juni - 05:00

Binnenkort

Bach natuurlijk omlijst door vogels

Sta op met de vogels en begroet de dag met muziek van Bach. Slagwerker Sytze Pruiksma en celliste Geneviève Verhage bundelen hun krachten voor een sprankelend concert. Wat hen bindt is een grenzeloze liefde voor muziek èn natuurNaast cellospelen verkent Geneviève op haar oude racefietsje de Nederlandse flora en fauna, en reist Sytze als vogelaar de wereld af.

Terwijl de grote glazen wanden van het museum uitzicht bieden op de ontwakende natuur, brengen Sytze en Geneviève een setlijst met samenspel op het hoogste niveau waarbij Bachs tweede cellosuite wordt omlijst door vogelcomposities en zij de raakvlakken verkennen van muziek en natuur.

Na afloop ontbijten musici en publiek samen aan lange tafels. De dag is begonnen…

› Lees meer over Birds of Bach (Zonsopgangconcert)


Yoga in concert

zo 3 juni - 10:00

Binnenkort

Een bijzondere hatha-yogales door Jan Kuiper met live muziek

Stel je voor: je gaat zitten en terwijl je rustig in- en uitademt en hoort de betoverende klanken van een gitaar en andere instrumenten. Wanneer je vervolgens ontspannen op je yogamat gaat liggen, hoor je een zachte stem die je begeleidt om in meditatie te komen. Welkom bij Yoga in Concert!”

Yoga in Concert is een idee van gitarist, schrijver en yogi Jan Kuiper. Samen met zijn partner Yvonne de Hoop verzorgen zij al enkele jaren spraakmakende yogaconcerten. Yoga in Concert is een unieke beleving van yoga en muziek. Yogahoudingen, muziekklanken, en meditatie komen samen tijdens dit bijzondere concert. Alles is mogelijk: actief meedoen op je eigen yogamat, ontspannen achteroverleunen terwijl je luistert naar de mooie muziek of een combinatie van beiden. Tijdens de les nemen we je mee in een flow van beweging, adem en ontspanning. Geen enkel concert van Yoga in Concert is hetzelfde. De inhoud, de dynamiek en de sfeer van de yogalessen worden bepaald door de locatie, de musici en het thema. Jan en Yvonne nemen je mee op een unieke innerlijke reis.

De inhoud van de lessen is geschikt voor alle niveaus van yogabeoefening, inclusief beginners. Bij mooi weer vindt de yogales in de Overtuin plaats, bij koeler weer of regen in Tjaarda.

› Lees meer over Yoga in concert


Marimbach

zo 3 juni - 13:00

Binnenkort

Theo Milkovs adembenemende raffinement op de marimba

De Griekse marimbaspeler Theo Milkov wordt internationaal geroemd om zijn unieke vertolkingen van Bach en Scarlatti. Wat hij aan zijn instrument ontlokt aan klank en virtuositeit is normaal slechts voorbehouden aan pianisten. Zijn spel vormt dan ook een bron van inspiratie voor marimbaspelers wereldwijd. In 2014 trad hij al op tijdens het openingsconcert van Oranjewoud Festival en gaf hij een masterclass samen met collega Tatiana Koleva. Dit jaar geeft hij een exclusief marimbarecital waarin hij zeer afwisselende werken ten gehore brengt van bovengenoemde iconische componisten.

› Lees meer over Marimbach


Viola meets bandoneon

zo 3 juni - 13:00

Binnenkort

Dana Zemtsovs en Marcelo Nisinmans spel van hartstocht, vreugde en melancholie

Twee markante instrumenten waarachter twee volledig verschillende werelden schuilgaan komen samen in dit programma. De sonore en speelse klanken van de altviool gaan een intrigerend spel aan met de afwisselend melancholische en hartstochtelijke tonen van de bandoneon. Het resultaat is een even ontroerend als feestelijk optreden met juweeltjes van Bach, Piazzolla, Dana’s grootvader Zemtsov, Nisinman zelf en diverse andere componisten.

› Lees meer over Viola meets bandoneon


Floating (pilot)

zo 3 juni - 13:00

Binnenkort

Stel jezelf voor: drijvend op het water terwijl klanken letterlijk je oren binnenstromen. Een klein aantal mensen wordt de kans geboden mee te doen aan deze bijzondere pilot in het wellness-zwembad van Tjaarda Oranjewoud. Als deelnemer hul je je in zwemkleding en krijg je een speciale drijfhelm op en banden boven je knieën waarmee je ontspannen op het water kunt drijven. Pas als je oren onder water zijn, hoor je de muziek die TEMKO live op de oever speelt. Sluit je ogen en dobber weg op de kabbelende klanken van dit unieke trio.

› Lees meer over Floating (pilot)


De klok en het meisje (première)

zo 3 juni - 15:00

Binnenkort

Demonen, klokgelui en een onvoltooid verleden

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het meisje neemt de vrouw mee naar het verleden, vol herinneringen die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Maar wie zijn die geesten? Wat komen ze doen? En waarom? De klok en het meisje is een spannende, mysterieuze muziektheatervoorstelling in en om de Thomaskerk van Katlijk.

Kameroperahuis brengt samen met Oranjewoud Festival, Toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College en OSG Sevenwolden de voorstelling De klok en het meisje. Deze vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer, die daarmee evenzoveel bijzondere verhalen presenteert die in één van de kerken zijn ontstaan. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor de manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. Samen verbeelden ze de mooiste verhalen die het waard zijn opnieuw verteld te worden.

In De klok en het meisje wordt zowel Nederlands als Fries gesproken.

Regie: Céline Hoex
Compositie: Stan Verberkt
Tekst: Wessel de Vries
Vormgeving: Vera Selhorst

› Lees meer over De klok en het meisje (première)


Tinteltijd

zo 3 juni - 15:00

Verhalende muziek en klinkende woorden overbruggen generaties, met Joke van Leeuwen, Noa Wildschut e.a.

Noa Wildschut is niet alleen een bijzondere violiste, zij schrijft ook wonderschone gedichten. Haar liefde voor het woord maakt haar tot een groot bewonderaar van de veelvuldig bekroonde auteur Joke van Leeuwen, die zowel kinderboeken schrijft als romans en gedichten maar ook prijzen won als cabaretière en actief is als illustrator. Deze bewondering is wederzijds gebleken wat heeft geleid tot een speciaal voor Oranjewoud Festival tot stand gekomen samenwerking. Met accordeonduo TOEAC speelt Noa delen uit een aantal van haar lievelingsstukken. Op de voor haar typerende originele en humoristische wijze omlijst Joke de muziek met woorden en betrekt daarbij ook het publiek. Het resultaat is een parel van een voorstelling die geschikt is voor alle leeftijden.

Bekijk hieronder de documentaire die Heddy Honigmann maakte over Joke van Leeuwen. (Bron: NTR - Het Uur van de Wolf)

› Lees meer over Tinteltijd


Viola meets bandoneon (bis)

zo 3 juni - 15:00

Binnenkort

Dana Zemtsovs en Marcelo Nisinmans spel van hartstocht, vreugde en melancholie

Twee markante instrumenten waarachter twee volledig verschillende werelden schuilgaan komen samen in dit programma. De sonore en speelse klanken van de altviool gaan een intrigerend spel aan met de afwisselend melancholische en hartstochtelijke tonen van de bandoneon. Het resultaat is een even ontroerend als feestelijk optreden met juweeltjes van Bach, Piazzolla, Dana’s grootvader Zemtsov, Nisinman zelf en diverse andere componisten. 

› Lees meer over Viola meets bandoneon (bis)


Floating (pilot)

zo 3 juni - 15:00

Binnenkort

Stel jezelf voor: drijvend op het water terwijl klanken letterlijk je oren binnenstromen. Een klein aantal mensen wordt de kans geboden mee te doen aan deze bijzondere pilot in het wellness-zwembad van Tjaarda Oranjewoud. Als deelnemer hul je je in zwemkleding en krijg je een speciale drijfhelm op en banden boven je knieën waarmee je ontspannen op het water kunt drijven. Pas als je oren onder water zijn, hoor je de muziek die TEMKO live op de oever speelt. Sluit je ogen en dobber weg op de kabbelende klanken van dit unieke trio.

› Lees meer over Floating (pilot)


Goldberg City Variations

zo 3 juni - 17:00

Francesco Tristano's fantasievolle verkenning van Xenakis’ visuele dromen en Bachs wonderbaarlijke muziek

Francesco Tristano is geen doorsnee pianist. Het ene moment speelt hij op de grootste klassieke podia ter wereld, het andere kun je hem als componist en DJ vinden achter de draaitafels van grootschalige techno-optredens. Bachs Goldberg Variaties inspireerden hem tot een splinternieuw project waarbij hij de verschillende vormen en structuren van dit meesterwerk tijdens zijn spel laat terugkomen in grafische 2D- en 3D-beelden. Zich bewegend op het raakvlak van muziek en technologie neemt de pianist het publiek mee op ontdekkingsreis.

De drie muziekstijlen in Bachs werk (dans, toccata en canon) vinden hun weerslag in de wijze waarop verstedelijking tijdens het concert wordt gevisualiseerd. Hij volgt daarmee het voorbeeld van de Griekse componist en ingenieur Iannis Xenakis die voor zijn toekomstvisie op de stedelijke herontwikkeling muziek en architectuur met elkaar verbond. De Goldberg City Variations vormen zo een uniek en meeslepend concert waarbij het publiek in een geheel nieuwe wereld wordt gezogen.

› Lees meer over Goldberg City Variations


Floating (pilot)

zo 3 juni - 17:00

Binnenkort

Stel jezelf voor: drijvend op het water terwijl klanken letterlijk je oren binnenstromen. Een klein aantal mensen wordt de kans geboden mee te doen aan deze bijzondere pilot in het wellness-zwembad van Tjaarda Oranjewoud. Als deelnemer hul je je in zwemkleding en krijg je een speciale drijfhelm op en banden boven je knieën waarmee je ontspannen op het water kunt drijven. Pas als je oren onder water zijn, hoor je de muziek die TEMKO live op de oever speelt. Sluit je ogen en dobber weg op de kabbelende klanken van dit unieke trio.

› Lees meer over Floating (pilot)


De klok en het meisje

zo 3 juni - 20:00

Binnenkort

Demonen, klokgelui en een onvoltooid verleden

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het meisje neemt de vrouw mee naar het verleden, vol herinneringen die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Maar wie zijn die geesten? Wat komen ze doen? En waarom? De klok en het meisje is een spannende, mysterieuze muziektheatervoorstelling in en om de Thomaskerk van Katlijk.

Kameroperahuis brengt samen met Oranjewoud Festival, Toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College en OSG Sevenwolden de voorstelling De klok en het meisje. Deze vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer, die daarmee evenzoveel bijzondere verhalen presenteert die in één van de kerken zijn ontstaan. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor de manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. Samen verbeelden ze de mooiste verhalen die het waard zijn opnieuw verteld te worden.

In De klok en het meisje wordt zowel Nederlands als Fries gesproken.

Regie: Céline Hoex
Compositie: Stan Verberkt
Tekst: Wessel de Vries
Vormgeving: Vera Selhorst

› Lees meer over De klok en het meisje


Maandag 4 juni

De klok en het meisje

ma 4 juni - 20:00

Binnenkort

Demonen, klokgelui en een onvoltooid verleden

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het meisje neemt de vrouw mee naar het verleden, vol herinneringen die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Maar wie zijn die geesten? Wat komen ze doen? En waarom? De klok en het meisje is een spannende, mysterieuze muziektheatervoorstelling in en om de Thomaskerk van Katlijk.

Kameroperahuis brengt samen met Oranjewoud Festival, Toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College en OSG Sevenwolden de voorstelling De klok en het meisje. Deze vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer, die daarmee evenzoveel bijzondere verhalen presenteert die in één van de kerken zijn ontstaan. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor de manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. Samen verbeelden ze de mooiste verhalen die het waard zijn opnieuw verteld te worden.

In De klok en het meisje wordt zowel Nederlands als Fries gesproken.

Regie: Céline Hoex
Compositie: Stan Verberkt
Tekst: Wessel de Vries
Vormgeving: Vera Selhorst

› Lees meer over De klok en het meisje


Dinsdag 5 juni

And the winner is…

di 5 juni - 19:30

Binnenkort

Niek Baar, winnaar van het Nederlands Vioolconcours 2018

Elke twee jaar strijden de beste jonge Nederlandse violisten om de hoogste eer, namelijk om winnaar te zijn van het befaamde Nederlands Vioolconcours, categorie Oskar Back. Zij treden daarmee in de voetsporen van Jaap van Zweden, Emmy Verhey, Vera Beths, Liza Ferschtman, Rosanne Philippens en vele andere eminente violisten die Nederland heeft voortgebracht. Tijdens dit concert geeft Niek Baar, winnaar van editie 2018, acte de présence op Oranjewoud Festival: een bijzondere ontmoeting tussen het festivalpubliek van nu en de vioolvirtuoos van morgen.

› Lees meer over And the winner is…


De klok en het meisje

di 5 juni - 20:00

Binnenkort

Demonen, klokgelui en een onvoltooid verleden

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het meisje neemt de vrouw mee naar het verleden, vol herinneringen die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Maar wie zijn die geesten? Wat komen ze doen? En waarom? De klok en het meisje is een spannende, mysterieuze muziektheatervoorstelling in en om de Thomaskerk van Katlijk.

Kameroperahuis brengt samen met Oranjewoud Festival, Toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College en OSG Sevenwolden de voorstelling De klok en het meisje. Deze vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer, die daarmee evenzoveel bijzondere verhalen presenteert die in één van de kerken zijn ontstaan. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor de manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. Samen verbeelden ze de mooiste verhalen die het waard zijn opnieuw verteld te worden.

In De klok en het meisje wordt zowel Nederlands als Fries gesproken.

Regie: Céline Hoex
Compositie: Stan Verberkt
Tekst: Wessel de Vries
Vormgeving: Vera Selhorst

› Lees meer over De klok en het meisje


Salon de Debussy

di 5 juni - 20:00

Binnenkort

Een Franse salon met het Ebonit Quartet

In 2018 is het honderd jaar geleden dat Debussy stierf. Dit programma combineert bekende en minder bekende werken van Debussy met werken van zijn leermeesters, vrienden en bewonderaars. Wist je bijvoorbeeld dat Fauré en Debussy allebei liederen componeerden voor de mooie Emma Bardac? Of dat Janáček ook wel de Tsjechische Debussy wordt genoemd? Je hoeft de salon maar binnen te gaan om dit en meer van Debussy te ontdekken!

› Lees meer over Salon de Debussy


And the winner is… (bis)

di 5 juni - 21:00

Binnenkort

Niek Baar, winnaar van het Nederlands Vioolconcours 2018

Elke twee jaar strijden de beste jonge Nederlandse violisten om de hoogste eer, namelijk om winnaar te zijn van het befaamde Nederlands Vioolconcours, categorie Oskar Back. Zij treden daarmee in de voetsporen van Jaap van Zweden, Emmy Verhey, Vera Beths, Liza Ferschtman, Rosanne Philippens en vele andere eminente violisten die Nederland heeft voortgebracht. Tijdens dit concert geeft Niek Baar, winnaar van editie 2018, acte de présence op Oranjewoud Festival: een bijzondere ontmoeting tussen het festivalpubliek van nu en de vioolvirtuoos van morgen.

› Lees meer over And the winner is… (bis)


Woensdag 6 juni

Morimur

wo 6 juni - 20:00

Binnenkort

Noé Inui en de stem van Bach

Op basis van onderzoek uit 1994 van de Duitse musicologe Prof. Helga Thoene combineerde het Hilliard Ensemble met violist Christoph Poppen destijds de beroemde Chaconne van Bach uit diens tweede vioolpartita met zijn koralen. Thoene vond zowel in de Chaconne als in citaten uit de koralen verwijzingen naar de dood van Bachs vrouw Maria Barbara.

In nauwe samenwerking met Prof. Thoene brengt de jonge violist Noé Inui dit unieke concept weer tot leven. De uitvoering van alle vijf delen van de Partita wordt afgewisseld met de verborgen boodschappen uit de koralen, vertolkt door vier zangers: sopraan Renate Jacobs, alt Karen Sanders, tenor Makiri Mual en bas Roeland Gerritsen. Aan het eind horen klinkt de Chaconne opnieuw, maar nu gelijktijdig met de koralen. Ze blijken perfect te passen binnen de vioollijn.

› Lees meer over Morimur


Muhammad

wo 6 juni - 20:30

Binnenkort

Ikarai transformeert Museum Belvédère in een boks-arena

Het cafégedeelte van Museum Belvédère wordt omgebouwd tot boksring en de jonge spelers van Ikarai nemen je mee in het verhaal van bokslegende Muhammad Ali. Je bent getuige van een spannend gevecht tussen klassiek, jazz, audiofragmenten van The Rumble in the Jungle en Ali's wervelende speeches.

› Lees meer over Muhammad


Donderdag 7 juni

MUTED (try-out)

do 7 juni - 20:00

Binnenkort

Een stuk zo zacht dat je oren het niet geloven

“I’m going to write you a piece so soft, I don’t care if no one can hear it. And I want to be the first.” Michael Gordon’s response to what to Monica Germino was drastic news —having to protect her hearing by stopping or adapting how she played the violin — was one of optimism and curiosity. 

Inspired by Germino’s courage and determination, four of the world’s leading composers - Michael GordonJulia Wolfe and David Lang (co-founders of Bang on a Can)  - have embarked on a collaborative composition, joining forces to create “the quietest violin piece ever written.” Shortly after making this commitment to Germino, they invited Louis Andriessen to join in the experiment, fulfilling a long-held wish to collaborate. Gordon is fascinated by a quieter world, as are Wolfe and Lang. Their collective composition, MUTED, features what Germino calls ‘whisperviolin’ (fluisterviool), and will skirt the limits of audibility for solo violin and voice.  MUTED also includes a part for Monica’s singing voice (in settings of texts from the 1930’s New York Post cult column Archy and Mehitabel.) The piece has been commissioned by a prestigious international consortium of presenters, produced by de Doelen, Rotterdam, and receives its world première on 7 June 2018 at the Netherlands’ Oranjewoud Festival as part of Leeuwarden’s 2018 Cultural Capital of Europe programme.

MUTED will not only take audiences to the thresholds of perceptible sound, it will also be intensely theatrical and conceived for small groups of listeners in intimate, magical spaces. MUTED may owe its origins to four composers paying tribute to the determination of a single musician, but it also a reflection on silence, on the act of listening, an antidote to the noise and the ever-increasing clamour of today’s world.

› Lees meer over MUTED (try-out)


Musikalisches Opfer

do 7 juni - 20:00

Binnenkort

Calefax’ variaties op een beroemd thema

Na het legendarische concert met Bachs Goldberg Variaties dat Calefax gaf tijdens de allereerste editie van het festival in 2012 is dit internationaal vermaarde rietensemble weer terug in Oranjewoud. Toeval of niet: opnieuw staat Bach op het programma, ditmaal met Musikalisches Opfer in een splinternieuwe bewerking van saxofonist Raaf Hekkema.

Musikalisches Opfer is een verzameling composities die allemaal hetzelfde beroemde thema hebben. Dat komt terug in twee ricercari (een voorloper van de fuga), een triosonate en tien canons. Bach schreef het werk in 1747 en droeg het op aan de Pruisische koning Frederik de Grote. Het wordt voorafgegaan door een nieuw werk van de Nederlandse componist Martijn Padding.

› Lees meer over Musikalisches Opfer


MUTED (try-out)

do 7 juni - 22:00

Binnenkort

Een stuk zo zacht dat je oren het niet geloven

“I’m going to write you a piece so soft, I don’t care if no one can hear it. And I want to be the first.” Michael Gordon’s response to what to Monica Germino was drastic news —having to protect her hearing by stopping or adapting how she played the violin — was one of optimism and curiosity. 

Inspired by Germino’s courage and determination, four of the world’s leading composers - Michael GordonJulia Wolfe and David Lang (co-founders of Bang on a Can)  - have embarked on a collaborative composition, joining forces to create “the quietest violin piece ever written.” Shortly after making this commitment to Germino, they invited Louis Andriessen to join in the experiment, fulfilling a long-held wish to collaborate. Gordon is fascinated by a quieter world, as are Wolfe and Lang. Their collective composition, MUTED, features what Germino calls ‘whisperviolin’ (fluisterviool), and will skirt the limits of audibility for solo violin and voice.  MUTED also includes a part for Monica’s singing voice (in settings of texts from the 1930’s New York Post cult column Archy and Mehitabel.) The piece has been commissioned by a prestigious international consortium of presenters, produced by de Doelen, Rotterdam, and receives its world première on 7 June 2018 at the Netherlands’ Oranjewoud Festival as part of Leeuwarden’s 2018 Cultural Capital of Europe programme.

MUTED will not only take audiences to the thresholds of perceptible sound, it will also be intensely theatrical and conceived for small groups of listeners in intimate, magical spaces. MUTED may owe its origins to four composers paying tribute to the determination of a single musician, but it also a reflection on silence, on the act of listening, an antidote to the noise and the ever-increasing clamour of today’s world.

› Lees meer over MUTED (try-out)


La voix humaine 2.0 (première)

do 7 juni - 22:00

Binnenkort

Opera in één acte over een vrouw, haar ex en de rest van de wereld

Parijs. Een vrouw van middelbare leeftijd heeft haar ex-man aan de telefoon, met wie ze vijf jaar lang een relatie heeft gehad. Hij zal de volgende dag gaan trouwen met een andere vrouw, wat de hoofdpersoon tot wanhoop drijft. De monoloog laat de mentale aftakeling van de vrouw zien, die aan het einde zelfmoord pleegt.

Dit is in grote lijnen waar La voix humaine over gaat: oorspronkelijk een toneelstuk van Jean Cocteau, later bewerkt Françis Poulenc tot een opera in één acte. De versie daarvan voor sopraan en piano is te horen in Oranjewoud. In samenwerking met het festival creëerde Chris Koolmees een splinternieuwe enscenering die een geheel nieuwe dimensie toevoegt aan deze klassieker, namelijk de mens die onthecht raakt van de samenleving. Via een interactief scherm, dat zowel dienstdoet als dressoirspiegel en modern communicatiepaneel, probeert de hoofdpersoon krampachtig de verbinding met de buitenwereld intact te laten maar faalt daar jammerlijk in. De soms lastig te definiëren grens tussen fantasie en werkelijkheid in de moderne media met ‘alternatieve waarheden’ als gevolg, wordt verbeeld in de 'real time selfie'-film die deze enscenering feitelijk is.

Frans gezongen met Nederlandse ondertiteling.

› Lees meer over La voix humaine 2.0 (première)


Vrijdag 8 juni

MUTED (wereldpremière)

vr 8 juni - 20:00

Binnenkort

Een stuk zo zacht dat je oren het niet geloven

“I’m going to write you a piece so soft, I don’t care if no one can hear it. And I want to be the first.” Michael Gordon’s response to what to Monica Germino was drastic news —having to protect her hearing by stopping or adapting how she played the violin — was one of optimism and curiosity. 

Inspired by Germino’s courage and determination, four of the world’s leading composers - Michael GordonJulia Wolfe and David Lang (co-founders of Bang on a Can)  - have embarked on a collaborative composition, joining forces to create “the quietest violin piece ever written.” Shortly after making this commitment to Germino, they invited Louis Andriessen to join in the experiment, fulfilling a long-held wish to collaborate. Gordon is fascinated by a quieter world, as are Wolfe and Lang. Their collective composition, MUTED, features what Germino calls ‘whisperviolin’ (fluisterviool), and will skirt the limits of audibility for solo violin and voice.  MUTED also includes a part for Monica’s singing voice (in settings of texts from the 1930’s New York Post cult column Archy and Mehitabel.) The piece has been commissioned by a prestigious international consortium of presenters, produced by de Doelen, Rotterdam, and receives its world première on 7 June 2018 at the Netherlands’ Oranjewoud Festival as part of Leeuwarden’s 2018 Cultural Capital of Europe programme.

MUTED will not only take audiences to the thresholds of perceptible sound, it will also be intensely theatrical and conceived for small groups of listeners in intimate, magical spaces. MUTED may owe its origins to four composers paying tribute to the determination of a single musician, but it also a reflection on silence, on the act of listening, an antidote to the noise and the ever-increasing clamour of today’s world.

› Lees meer over MUTED (wereldpremière)


Navarra speelt Schubert

vr 8 juni - 20:00

Binnenkort

Schuberts grandioze laatste strijkkwartet ontsloten

Het Brits-Iers-Nederlandse strijkkwartet Navarra maakt steeds meer furore in binnen- en buitenland. Begin december ontvingen zij nog de prestigieuze Kersjesprijs voor hun ‘intense en poëtische spel met een uitzonderlijk breed spectrum aan kleuren en dynamiek’. 

Na een paar verrassend geraffineerde openingsstukken trakteert het kwartet ons op het meesterlijke laatste strijkkwartet van Franz Schubert. Daarin is diens bewondering voor Beethovens duidelijk te horen en doet het slot zelfs denken aan een opera van Rossini. Het is zonder meer het meest avontuurlijke en veelomvattende van al zijn kwartetten maar vreemd genoeg ook het minst bekende. Gecombineerd met de idylische setting in de historische tuin van Landgoed Oranjestein wordt dit een ervaring om nooit te vergeten.

› Lees meer over Navarra speelt Schubert


Moving Letters (try-out)

vr 8 juni - 20:00

Binnenkort

De bubble als scheiding en verbinding tussen natuur en techniek

Moving letters is een splinternieuwe multidisciplinaire voorstelling op de meest surreële locatie van het festival: de Bubble. Deze reusachtige plastic installatie van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci en zijn Berlijnse studio Plastique Fantastique bestaat uit een grote transparante bubbel, een kleinere witte en een ring die als corridor beide bubbels met elkaar verbindt. Het kunstwerk biedt binnenin plaats aan 150 mensen. Enerzijds gaat het een innige en letterlijke verbinding aan met de omliggende natuur, anderzijds wordt deze juist een kunstmatige wijze gescheiden. Met deze Bubble speelt Canevacci een geraffineerd spel met binnen en buiten, natuur en cultuur.

Samen met Oerol en het Grachtenfestival gaf Oranjewoud Festival de jonge componist Tijn Wybenga opdracht tot het maken van een bijzondere voorstelling die de essentie van de Bubble blootlegt en de vele kenmerken ervan benut. Zijn voorstelling Moving Letters gaat over de schijnbare tegenstelling tussen het natuurlijke als bron van alles enerzijds en de moderne technologie waarmee de mens zich in toenemende mate heeft omringd anderzijds. Met tekst, dans en muziek ontpopt zich een verhaal dat het publiek met deze tegenstelling confronteert, erin betrekt en uiteindelijk ermee verzoent.

› Lees meer over Moving Letters (try-out)


MUTED

vr 8 juni - 22:00

Binnenkort

Een stuk zo zacht dat je oren het niet geloven

“I’m going to write you a piece so soft, I don’t care if no one can hear it. And I want to be the first.” Michael Gordon’s response to what to Monica Germino was drastic news —having to protect her hearing by stopping or adapting how she played the violin — was one of optimism and curiosity. 

Inspired by Germino’s courage and determination, four of the world’s leading composers - Michael GordonJulia Wolfe and David Lang (co-founders of Bang on a Can)  - have embarked on a collaborative composition, joining forces to create “the quietest violin piece ever written.” Shortly after making this commitment to Germino, they invited Louis Andriessen to join in the experiment, fulfilling a long-held wish to collaborate. Gordon is fascinated by a quieter world, as are Wolfe and Lang. Their collective composition, MUTED, features what Germino calls ‘whisperviolin’ (fluisterviool), and will skirt the limits of audibility for solo violin and voice.  MUTED also includes a part for Monica’s singing voice (in settings of texts from the 1930’s New York Post cult column Archy and Mehitabel.) The piece has been commissioned by a prestigious international consortium of presenters, produced by de Doelen, Rotterdam, and receives its world première on 7 June 2018 at the Netherlands’ Oranjewoud Festival as part of Leeuwarden’s 2018 Cultural Capital of Europe programme.

MUTED will not only take audiences to the thresholds of perceptible sound, it will also be intensely theatrical and conceived for small groups of listeners in intimate, magical spaces. MUTED may owe its origins to four composers paying tribute to the determination of a single musician, but it also a reflection on silence, on the act of listening, an antidote to the noise and the ever-increasing clamour of today’s world.

› Lees meer over MUTED


Sampling Baroque: Exposing Bach

vr 8 juni - 22:00

Een bijzondere, spirituele klankbeleving door Musica Sequenza waarin oud en nieuw elkaar ontmoeten.

Al sinds zijn vroegste jeugd is componist en fagottist Burak Özdemir gefascineerd door klank. Hij neemt het op, mixt en vervormt het en creëert steeds nieuwe klankkleuren. Bij Exposing Bach wordt de expertise die er bij zijn veelkoppige ensemble bestaat over authentieke uitvoeringspraktijk op historische instrumenten gecombineerd met de vrijwel onbegrensde mogelijkheden van de elektronica. Avontuurlijke digitale klanken botsen of vervloeien met de liefdesgezangen van Bach waardoor elke aria een totaal eigen klankwereld krijgt. Tijdloze gevoelens als liefde, pijn en blijdschap, dezelfde als in de tijd van Bach, laten zich zo als nieuw beluisteren.

› Lees meer over Sampling Baroque: Exposing Bach


Zaterdag 9 juni

Délices de France

za 9 juni - 13:00

Binnenkort

Met Erik Bosgraaf op bezoek bij de Zonnekoning

Dit programma van Cordevento biedt exquise pareltjes uit de Franse barok. In de stijlontwikkeling van de barok heeft Frankrijk een geheel eigen rol gespeeld, met dank aan Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Ook de instrumenten die bespeeld worden door Cordevento maakten in Frankrijk een grote ontwikkeling door. De driedelige blokfluit zoals we die nu kennen, werd uitgevonden en geperfectioneerd door de familie Hotteterre. De barokgitaar was zo populair dat zelfs de Zonnekoning een begenadigd speler was. En het Franse klavecimbelrepertoire is van het hoogst denkbare niveau, met werken van bijvoorbeeld Jean-Henri d’Anglebert.

Luister naar de ongekende subtiliteiten van swingende barokdansen en grenzeloze ornamentiek!

› Lees meer over Délices de France


MUTED

za 9 juni - 15:00

Binnenkort

Een stuk zo zacht dat je oren het niet geloven

“I’m going to write you a piece so soft, I don’t care if no one can hear it. And I want to be the first.” Michael Gordon’s response to what to Monica Germino was drastic news —having to protect her hearing by stopping or adapting how she played the violin — was one of optimism and curiosity. 

Inspired by Germino’s courage and determination, four of the world’s leading composers - Michael GordonJulia Wolfe and David Lang (co-founders of Bang on a Can)  - have embarked on a collaborative composition, joining forces to create “the quietest violin piece ever written.” Shortly after making this commitment to Germino, they invited Louis Andriessen to join in the experiment, fulfilling a long-held wish to collaborate. Gordon is fascinated by a quieter world, as are Wolfe and Lang. Their collective composition, MUTED, features what Germino calls ‘whisperviolin’ (fluisterviool), and will skirt the limits of audibility for solo violin and voice.  MUTED also includes a part for Monica’s singing voice (in settings of texts from the 1930’s New York Post cult column Archy and Mehitabel.) The piece has been commissioned by a prestigious international consortium of presenters, produced by de Doelen, Rotterdam, and receives its world première on 7 June 2018 at the Netherlands’ Oranjewoud Festival as part of Leeuwarden’s 2018 Cultural Capital of Europe programme.

MUTED will not only take audiences to the thresholds of perceptible sound, it will also be intensely theatrical and conceived for small groups of listeners in intimate, magical spaces. MUTED may owe its origins to four composers paying tribute to the determination of a single musician, but it also a reflection on silence, on the act of listening, an antidote to the noise and the ever-increasing clamour of today’s world.

› Lees meer over MUTED


MUTED

za 9 juni - 17:00

Binnenkort

Een stuk zo zacht dat je oren het niet geloven

“I’m going to write you a piece so soft, I don’t care if no one can hear it. And I want to be the first.” Michael Gordon’s response to what to Monica Germino was drastic news —having to protect her hearing by stopping or adapting how she played the violin — was one of optimism and curiosity. 

Inspired by Germino’s courage and determination, four of the world’s leading composers - Michael GordonJulia Wolfe and David Lang (co-founders of Bang on a Can)  - have embarked on a collaborative composition, joining forces to create “the quietest violin piece ever written.” Shortly after making this commitment to Germino, they invited Louis Andriessen to join in the experiment, fulfilling a long-held wish to collaborate. Gordon is fascinated by a quieter world, as are Wolfe and Lang. Their collective composition, MUTED, features what Germino calls ‘whisperviolin’ (fluisterviool), and will skirt the limits of audibility for solo violin and voice.  MUTED also includes a part for Monica’s singing voice (in settings of texts from the 1930’s New York Post cult column Archy and Mehitabel.) The piece has been commissioned by a prestigious international consortium of presenters, produced by de Doelen, Rotterdam, and receives its world première on 7 June 2018 at the Netherlands’ Oranjewoud Festival as part of Leeuwarden’s 2018 Cultural Capital of Europe programme.

MUTED will not only take audiences to the thresholds of perceptible sound, it will also be intensely theatrical and conceived for small groups of listeners in intimate, magical spaces. MUTED may owe its origins to four composers paying tribute to the determination of a single musician, but it also a reflection on silence, on the act of listening, an antidote to the noise and the ever-increasing clamour of today’s world.

› Lees meer over MUTED


Noa & Friends

za 9 juni - 17:00

Beluister hoe oude en nieuwe muzikale vriendschappen samenkomen in dit unieke optreden.

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Noa Wildschut el vele muzikale vriendschappen opgedaan. Voor dit zeer bijzondere optreden heeft zij de Nederlandse celliste Quirine Viersen uitgenodigd, met wie zij al eerder op het festival optrad. De Russische Vladimir Babeshko heeft zij leren kennen bij de Stiftung van haar mentor Anne-Sophie Mutter waarmee deze wereldberoemde stervioliste de meest uitzonderlijke talenten ondersteunt. Tot slot komt hier haar wens in vervulling om samen te werken met de vermaarde Italiaanse pianist Enrico Pace die nu voor de derde keer Oranjewoud Festival aandoet. Op het programma staat onder meer het eerste pianokwartet van Gabriel Fauré.

› Lees meer over Noa & Friends


Moving Letters (try-out)

za 9 juni - 18:00

Binnenkort

De bubble als scheiding en verbinding tussen natuur en techniek

Moving letters is een splinternieuwe multidisciplinaire voorstelling op de meest surreële locatie van het festival: de Bubble. Deze reusachtige plastic installatie van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci en zijn Berlijnse studio Plastique Fantastique bestaat uit een grote transparante bubbel, een kleinere witte en een ring die als corridor beide bubbels met elkaar verbindt. Het kunstwerk biedt binnenin plaats aan 150 mensen. Enerzijds gaat het een innige en letterlijke verbinding aan met de omliggende natuur, anderzijds wordt deze juist een kunstmatige wijze gescheiden. Met deze Bubble speelt Canevacci een geraffineerd spel met binnen en buiten, natuur en cultuur.

Samen met Oerol en het Grachtenfestival gaf Oranjewoud Festival de jonge componist Tijn Wybenga opdracht tot het maken van een bijzondere voorstelling die de essentie van de Bubble blootlegt en de vele kenmerken ervan benut. Zijn voorstelling Moving Letters gaat over de schijnbare tegenstelling tussen het natuurlijke als bron van alles enerzijds en de moderne technologie waarmee de mens zich in toenemende mate heeft omringd anderzijds. Met tekst, dans en muziek ontpopt zich een verhaal dat het publiek met deze tegenstelling confronteert, erin betrekt en uiteindelijk ermee verzoent.

› Lees meer over Moving Letters (try-out)


BACH Inc.

za 9 juni - 20:00

Jean-Guihen Queyras' blik op de pure Bach

Cellist Jean-Guihen Queyras geniet wereldwijd al jaren een grote reputatie vanwege zijn enorme veelzijdigheid en muzikale integriteit. Als solist treedt hij wereldwijd op met de beroemdste orkesten en meest vooraanstaande dirigenten. Zijn fascinatie voor het repertoire voor cello solo inspireerde hem echter tot een programma dat hij speciaal voor Oranjewoud Festival samenstelde en waarbij Bachs cellosuites het epicentrum vormen. De programmalijn BACH Inc. die in de loop van het festival vele omzwervingen maakte, van eigenzinnige transcripties, grafische projecties tot elektronische bewerkingen en bijzondere instrumentaties, eindigt hier bij Bach in zijn zuiverste vorm.

› Lees meer over BACH Inc.


Moving Letters (première)

za 9 juni - 20:00

Binnenkort

De bubble als scheiding en verbinding tussen natuur en techniek

Moving letters is een splinternieuwe multidisciplinaire voorstelling op de meest surreële locatie van het festival: de Bubble. Deze reusachtige plastic installatie van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci en zijn Berlijnse studio Plastique Fantastique bestaat uit een grote transparante bubbel, een kleinere witte en een ring die als corridor beide bubbels met elkaar verbindt. Het kunstwerk biedt binnenin plaats aan 150 mensen. Enerzijds gaat het een innige en letterlijke verbinding aan met de omliggende natuur, anderzijds wordt deze juist een kunstmatige wijze gescheiden. Met deze Bubble speelt Canevacci een geraffineerd spel met binnen en buiten, natuur en cultuur.

Samen met Oerol en het Grachtenfestival gaf Oranjewoud Festival de jonge componist Tijn Wybenga opdracht tot het maken van een bijzondere voorstelling die de essentie van de Bubble blootlegt en de vele kenmerken ervan benut. Zijn voorstelling Moving Letters gaat over de schijnbare tegenstelling tussen het natuurlijke als bron van alles enerzijds en de moderne technologie waarmee de mens zich in toenemende mate heeft omringd anderzijds. Met tekst, dans en muziek ontpopt zich een verhaal dat het publiek met deze tegenstelling confronteert, erin betrekt en uiteindelijk ermee verzoent.

› Lees meer over Moving Letters (première)


Nacht van het Park

za 9 juni - 22:00

Betreed een wereld van droom en werkelijkheid, licht en duisternis, stilte en muziek.

Tijdens de Nacht van het Park stap je in een feeërieke wereld waarin licht door duisternis wordt verdrongen, droom en werkelijkheid met elkaar vervloeien en de stilte zo nu en dan plaatsmaakt voor wonderschone klanken. Verspreid over de sprookjesachtige verlichte Overtuin kun je genieten van allerlei miniconcerten. Tegen twaalven verzamelt iedereen zich voor het Middernachtconcert met een uitvoering van Unremembered van Sarah Kirkland Snider. Dat werk vormt een reflectie op herinnering, onschuld en de afschrikwekkende grandeur van de natuur. Het lijkt alsof het de luisteraar een blik gunt door de ogen van een kind op de soms griezelige volwassen wereld.

› Lees meer over Nacht van het Park


Zondag 10 juni

Moving Letters

zo 10 juni - 10:00

Binnenkort

De bubble als scheiding en verbinding tussen natuur en techniek

Moving letters is een splinternieuwe multidisciplinaire voorstelling op de meest surreële locatie van het festival: de Bubble. Deze reusachtige plastic installatie van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci en zijn Berlijnse studio Plastique Fantastique bestaat uit een grote transparante bubbel, een kleinere witte en een ring die als corridor beide bubbels met elkaar verbindt. Het kunstwerk biedt binnenin plaats aan 150 mensen. Enerzijds gaat het een innige en letterlijke verbinding aan met de omliggende natuur, anderzijds wordt deze juist een kunstmatige wijze gescheiden. Met deze Bubble speelt Canevacci een geraffineerd spel met binnen en buiten, natuur en cultuur.

Samen met Oerol en het Grachtenfestival gaf Oranjewoud Festival de jonge componist Tijn Wybenga opdracht tot het maken van een bijzondere voorstelling die de essentie van de Bubble blootlegt en de vele kenmerken ervan benut. Zijn voorstelling Moving Letters gaat over de schijnbare tegenstelling tussen het natuurlijke als bron van alles enerzijds en de moderne technologie waarmee de mens zich in toenemende mate heeft omringd anderzijds. Met tekst, dans en muziek ontpopt zich een verhaal dat het publiek met deze tegenstelling confronteert, erin betrekt en uiteindelijk ermee verzoent.

› Lees meer over Moving Letters


Yoga in concert

zo 10 juni - 10:00

Binnenkort

Een bijzondere hatha-yogales door Jan Kuiper met live muziek

Stel je voor: je gaat zitten en terwijl je rustig in- en uitademt en hoort de betoverende klanken van een gitaar en andere instrumenten. Wanneer je vervolgens ontspannen op je yogamat gaat liggen, hoor je een zachte stem die je begeleidt om in meditatie te komen. Welkom bij Yoga in Concert!”

Yoga in Concert is een idee van gitarist, schrijver en yogi Jan Kuiper. Samen met zijn partner Yvonne de Hoop verzorgen zij al enkele jaren spraakmakende yogaconcerten. Yoga in Concert is een unieke beleving van yoga en muziek. Yogahoudingen, muziekklanken, en meditatie komen samen tijdens dit bijzondere concert. Alles is mogelijk: actief meedoen op je eigen yogamat, ontspannen achteroverleunen terwijl je luistert naar de mooie muziek of een combinatie van beiden. Tijdens de les nemen we je mee in een flow van beweging, adem en ontspanning. Geen enkel concert van Yoga in Concert is hetzelfde. De inhoud, de dynamiek en de sfeer van de yogalessen worden bepaald door de locatie, de musici en het thema. Jan en Yvonne nemen je mee op een unieke innerlijke reis.

De inhoud van de lessen is geschikt voor alle niveaus van yogabeoefening, inclusief beginners. Bij mooi weer vindt de yogales in de Overtuin plaats, bij koeler weer of regen in Tjaarda.

› Lees meer over Yoga in concert


Tinteltijd (bis)

zo 10 juni - 12:00

Verhalende muziek en klinkende woorden overbruggen generaties, met Joke van Leeuwen, Noa Wildschut e.a.

Noa Wildschut is niet alleen een bijzondere violiste, zij schrijft ook wonderschone gedichten. Haar liefde voor het woord maakt haar tot een groot bewonderaar van de veelvuldig bekroonde auteur Joke van Leeuwen, die zowel kinderboeken schrijft als romans en gedichten maar ook prijzen won als cabaretière en actief is als illustrator. Deze bewondering is wederzijds gebleken wat heeft geleid tot een speciaal voor Oranjewoud Festival tot stand gekomen samenwerking. Met accordeonduo TOEAC speelt Noa delen uit een aantal van haar lievelingsstukken. Op de voor haar typerende originele en humoristische wijze omlijst Joke de muziek met woorden en betrekt daarbij ook het publiek. Het resultaat is een parel van een voorstelling die geschikt is voor alle leeftijden.

Bekijk hieronder de documentaire die Heddy Honigmann maakte over Joke van Leeuwen. (Bron: NTR - Het Uur van de Wolf)

› Lees meer over Tinteltijd (bis)


Moving Letters

zo 10 juni - 12:00

Binnenkort

De bubble als scheiding en verbinding tussen natuur en techniek

Moving letters is een splinternieuwe multidisciplinaire voorstelling op de meest surreële locatie van het festival: de Bubble. Deze reusachtige plastic installatie van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci en zijn Berlijnse studio Plastique Fantastique bestaat uit een grote transparante bubbel, een kleinere witte en een ring die als corridor beide bubbels met elkaar verbindt. Het kunstwerk biedt binnenin plaats aan 150 mensen. Enerzijds gaat het een innige en letterlijke verbinding aan met de omliggende natuur, anderzijds wordt deze juist een kunstmatige wijze gescheiden. Met deze Bubble speelt Canevacci een geraffineerd spel met binnen en buiten, natuur en cultuur.

Samen met Oerol en het Grachtenfestival gaf Oranjewoud Festival de jonge componist Tijn Wybenga opdracht tot het maken van een bijzondere voorstelling die de essentie van de Bubble blootlegt en de vele kenmerken ervan benut. Zijn voorstelling Moving Letters gaat over de schijnbare tegenstelling tussen het natuurlijke als bron van alles enerzijds en de moderne technologie waarmee de mens zich in toenemende mate heeft omringd anderzijds. Met tekst, dans en muziek ontpopt zich een verhaal dat het publiek met deze tegenstelling confronteert, erin betrekt en uiteindelijk ermee verzoent.

› Lees meer over Moving Letters


Pitch Dark

zo 10 juni - 12:00

Binnenkort

Een ondergrondse wereld van licht en geluid

In de ondergrondse BB Bunker presenteren celliste Katharina Gross, componist/slagwerker Arnold Marinissen, beeldend kunstenaar Giny Vos en scenograaf Noor Stenfert Kroese de voorstelling Pitch Dark. In een samenspel van licht en muziek spinnen Gross & Marinissen de muzikale draad met nieuw werk en nemen lichtbewegingen en -objecten van Vos & Stenfert Kroese de rol van acteurs in. Door de samenkomst van akoestisch cellospel, elektronica, slagwerk, veldopnames en musique concrete ontstaat er een gevoel van intimiteit en ongrijpbaarheid. Instrumentenbouwer Rob van den Broek creëerde speciaal voor Pitch Dark een 12-snarige cello.

De verschijningsvormen van het licht in Pitch Dark worden gebaseerd op de neurofysiologische effecten die je ziet wanneer je je ogen sluit: beelden, nabeelden en bewegingen die in de binnenkant van je oogleden zitten. Deze fenomenen vormen het uitgangspunt voor de lichtinstallatie van Giny Vos en Noor Stenfert Kroese. In een wisselwerking tussen akoestische, optische en ruimtelijke prikkels wordt in het donker zo met het waarnemingsvermogen gespeeld.

Extra: bekijk een speciaal voor het festival opgezette expositie van Rob van den Broeks andere celloachtige creaties in Museum Belvédère.

› Lees meer over Pitch Dark


Beethoven rules

zo 10 juni - 14:00

Binnenkort

Storioni Trio speelt variaties op een symfonie

› Lees meer over Beethoven rules


Pitch Dark

zo 10 juni - 14:00

Binnenkort

Een ondergrondse wereld van licht en geluid

In de ondergrondse BB Bunker presenteren celliste Katharina Gross, componist/slagwerker Arnold Marinissen, beeldend kunstenaar Giny Vos en scenograaf Noor Stenfert Kroese de voorstelling Pitch Dark. In een samenspel van licht en muziek spinnen Gross & Marinissen de muzikale draad met nieuw werk en nemen lichtbewegingen en -objecten van Vos & Stenfert Kroese de rol van acteurs in. Door de samenkomst van akoestisch cellospel, elektronica, slagwerk, veldopnames en musique concrete ontstaat er een gevoel van intimiteit en ongrijpbaarheid. Instrumentenbouwer Rob van den Broek creëerde speciaal voor Pitch Dark een 12-snarige cello.

De verschijningsvormen van het licht in Pitch Dark worden gebaseerd op de neurofysiologische effecten die je ziet wanneer je je ogen sluit: beelden, nabeelden en bewegingen die in de binnenkant van je oogleden zitten. Deze fenomenen vormen het uitgangspunt voor de lichtinstallatie van Giny Vos en Noor Stenfert Kroese. In een wisselwerking tussen akoestische, optische en ruimtelijke prikkels wordt in het donker zo met het waarnemingsvermogen gespeeld.

Extra: bekijk een speciaal voor het festival opgezette expositie van Rob van den Broeks andere celloachtige creaties in Museum Belvédère.

› Lees meer over Pitch Dark


Pitch Dark

zo 10 juni - 16:00

Binnenkort

Een ondergrondse wereld van licht en geluid

In de ondergrondse BB Bunker presenteren celliste Katharina Gross, componist/slagwerker Arnold Marinissen, beeldend kunstenaar Giny Vos en scenograaf Noor Stenfert Kroese de voorstelling Pitch Dark. In een samenspel van licht en muziek spinnen Gross & Marinissen de muzikale draad met nieuw werk en nemen lichtbewegingen en -objecten van Vos & Stenfert Kroese de rol van acteurs in. Door de samenkomst van akoestisch cellospel, elektronica, slagwerk, veldopnames en musique concrete ontstaat er een gevoel van intimiteit en ongrijpbaarheid. Instrumentenbouwer Rob van den Broek creëerde speciaal voor Pitch Dark een 12-snarige cello.

De verschijningsvormen van het licht in Pitch Dark worden gebaseerd op de neurofysiologische effecten die je ziet wanneer je je ogen sluit: beelden, nabeelden en bewegingen die in de binnenkant van je oogleden zitten. Deze fenomenen vormen het uitgangspunt voor de lichtinstallatie van Giny Vos en Noor Stenfert Kroese. In een wisselwerking tussen akoestische, optische en ruimtelijke prikkels wordt in het donker zo met het waarnemingsvermogen gespeeld.

Extra: bekijk een speciaal voor het festival opgezette expositie van Rob van den Broeks andere celloachtige creaties in Museum Belvédère.

› Lees meer over Pitch Dark


Pynarello meets Nynke Laverman (Prinsenwijkconcert)

zo 10 juni - 16:00

Gratis

Klassiek ontmoet pop, Europa ontmoet Fryslân

Pynarello is een rebellenclub die als een wervelwind door de klassieke porseleinkast waait. Klassieke muziek kan anders, avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Pynarello = next generation.

Tijdens het afsluitende Prinsenwijkconcert gaat dit rebelse collectief een bijzondere ontmoeting aan met Nynke Laverman, een van de kleurrijkste zangeressen van Friesland. Je hoort Mendelssohn en Ravel maar ook een bonte stoet liedjes als Seis Ore Thus, Little Water en Hallelujah. Klassiek ontmoet pop, Europa ontmoet Fryslân.

› Lees meer over Pynarello meets Nynke Laverman (Prinsenwijkconcert)