Kaarten

Kaarten voor Oranjewoud Festival bestel je eenvoudig hier. Verzamel al struinend door de website één voor één de concerten waar je naar toe wilt in je winkelwagen en reken ze dan tegelijk af. Een account aanmaken is aan te raden maar hoeft niet. Direct nadat je hebt betaald met iDeal, Mastercard of Visa ontvang je de kaarten in je mailbox. Afdrukken mag, maar is niet noodzakelijk. Met de barcode op je telefoon kunnen wij de kaarten scannen.

Het ruilen van kaarten en restitutie is helaas niet mogelijk.

Kortingsacties

Bestel je kaarten

Vrijdag 1 juni

De Opening

vr 1 juni - 19:00

Vrij toegankelijk

Wat hebben Joop Mulder, Vanessa Lann, Yoram Ish-Hurwitz en Coal Harbour gemeen?

Artistiek leider Yoram Ish-Hurwitz, voormalig Oerol-directeur Joop Mulder, componiste Vanessa Lann en de tienkoppige band Coal Harbour openen de culturele-hoofdstadeditie van Oranjewoud Festival. Daarna: muziek!

› Lees meer over De Opening


Coal Harbour

vr 1 juni - 20:00

Vrij toegankelijk

Album release concert

Coal Harbour, een Rotterdamse formatie bestaande uit jazz- en klassiek geschoolde musici, is een project dat als doel heeft de grenzen te verkennen tussen klassiek gecomponeerde muziek en jazz muziek. Deze twee rijke muzikale tradities en de unieke instrumentatie van de band, een jazz sextet gecombineerd met een klassiek strijkkwartet, bieden de muzikanten een groot aantal muzikale mogelijkheden.

Het eerste programma van Crossing the Canal, geïnspireerd op het thema Scheepvaart, bevat onder andere bewerkingen van Claude Debussy’s La Mer en Kurt Weill’s My Ship. Na de première op het Amsterdamse Grachtenfestival in 2015 is een deel van dit programma uitgebracht op de EP "Crossing the Canal". Na een succesvolle release van de EP maakte het ensemble in de zomer van 2016 opnieuw een programma voor het Grachtenfestival. Geïnspireerd door het festival thema "Overbruggen" werden nieuwe composities geschreven en klassieke bewerkingen gemaakt van onder andere het Ebony Concerto van Stravinsky en het strijkkwartet van Debussy.

www.coalharbour.nl

› Lees meer over Coal Harbour


Noa & NNO (Openingsconcert)

vr 1 juni - 20:00

Uitverkocht

Een spectaculaire opening met het Noord Nederlands Orkest en Noa Wildschut

Update: het Openingsconcert begint om 20.15 uur. Houd onze website en social media in de gaten voor actuele informatie. 

Oranjewoud Festival opent met een knal. Het Noord Nederlands Orkest en dirigent Benjamin Levy geven acte de présence op het gloednieuwe, drijvende hoofdpodium op de Prinsenwijk achter Landgoed Oranjewoud. Het programma begint met een spectaculaire wereldpremière van Future Perfect, een locatiespecifiek werk van de Amerikaans-Nederlandse componiste Vanessa Lann. Vervolgens treedt de dan 17-jarige Noa Wildschut op als soliste in het aangrijpende tweede vioolconcert van Sergej Prokofjev. Orkest en dirigent sluiten het concert af met Rendering van Luciano Berio, een orkestwerk dat de onvoltooide symfonie in D van Franz Schubert als uitgangspunt neemt en de luisteraar langs wonderbaarlijke paden voert.

Ongeveer een half uur voor aanvang van het concert gaat Thea Derks in gesprek met componiste Vanessa Lann en artistiek leider Yoram Ish-Hurwitz.

› Lees meer over Noa & NNO (Openingsconcert)


Zaterdag 2 juni

Under the Surface

za 2 juni - 12:00

Vrij toegankelijk

Een zoektocht naar ruimte en stilte door improvisatie

Under the Surface is een nieuwe Nederlandse band, gevormd door drummer Joost Lijbaart, gitarist Bram Stadhouders en vocaliste Sanne Rambags. Zij is een van de weinige zangeressen die in staat is op heel open wijze te improviseren, soms met zelfgeschreven teksten en gedichten, soms door zichzelf volledig tussen de musici te plaatsen. Het geeft haar stem een instrumentele functie die op een wonderschone manier past bij het open geluid van de groep en het spel van Lijbaart en Stadhouders.

› Lees meer over Under the Surface


Tongen (première)

za 2 juni - 13:00

Nyk de Vries’ unieke combinatie van voordracht, muziek, film en hoorspel

Nyk de Vries, indringende blik, staccato voordracht, is een weergaloze verteller die hardop durft te dwalen door zijn eigen verleden. De spannende voorstelling 'Tongen' begint in Malawi. Als Nyk daar in 2008 als toerist een kerkje bezoekt, hoort hij zichzelf tijdens de dienst plotseling in tongen spreken. In een vreemde mengelmoes van Fries en andere talen brabbelt hij voor zich uit, in het verre land met z'n zandpaden en houten elektriciteitspalen, dat hem doet denken aan het dorp van z'n moeder, Zwaagwesteinde. Sentimenteel geworden zegt hij dat het geloof uit zijn jeugd nog steeds in hem zit.

Veel later gebeurt dit opnieuw in z'n woonplaats Amsterdam waar hij tegen een Marokkaanse buurman zichzelf hoort koketteren met z'n eenvoudige plattelandse achtergrond. 'Tongen' gaat over de kracht van de heimwee. Ver weg van huis worden taal en gewoonten die je vroeger onbelangrijk en zelfs belachelijk voorkwamen, je plotseling dierbaar. Nyk zingt en draagt voor en onderzoekt wat hij is kwijtgeraakt, en ook wat hij liever niet terugvindt. Onderwijl samplet hij live, als een ware DJ en VJ, muziek, tekst en filmische beelden, en weet als geen ander spanning op te bouwen uit ogenschijnlijk onbelangrijke vergeten gebeurtenissen. Een totaalervaring. Komt dat zien!

Nederlands gesproken

› Lees meer over Tongen (première)


Koerikoeloem (première)

za 2 juni - 13:00

Een muzikaal gedicht gevangen door de wind

In een open veld staat een cirkel van zuilen, gevormd door acht windharpen. Naarmate men dichterbij komt worden de ijle, zachte klanken hoorbaar. De zingende zuilen vormen een kapel van klank. In het midden van deze open ruimte zit een vrouw, als een mummie omwikkeld in een jurk van papier dat is beschreven met onbegrijpelijke tekens. Ze bespeelt een Japans blaasinstrument.

Vanuit de verte naderen mensen. Ze dragen flarden voor uit het gedicht Koerikoeloem van Tjitske Jansen. Dat begint telkens met de woorden “Er was”. Terwijl de zangers zich voortbewegen, laten zij een lang lint van papieren vellen achter, alsof zij de gezongen teksten letterlijk loslaten. Tenslotte nemen zij plaats tussen de windharpen, rondom het publiek.

Ondertussen verschijnen drie figuren (blokfluittrio Axolot) die de vrouw uit haar papieren omhulling bevrijden. De tekens blijken een soort grafische partituur, afkomstig uit eeuwenoude Spaanse handschriften: lang verdwenen muziek die opnieuw tot leven komt in de meerstemmige improvisaties van de blokfluiten. De voordrachten van het koor worden steeds melodieuzer. Telkens weer klinkt het “Er was”. Er ontstaan steeds complexere patronen in beweging en muziek totdat de rust uiteindelijk terugkeert en alles lijkt op te gaan in de klank van de windharpen.

Naast onderstaande musici en uitvoerders werken mee aan Koerikoeloem:
Acht vocale solisten
Jan Heinke, klankinstallatie
Hans van Koolwijk, adviezen klankinstallatie
Susanne Marx, choreografie/mise-en-space

› Lees meer over Koerikoeloem (première)


Les poètes maudits

za 2 juni - 15:00

Lore Binon geeft stem aan onbegrepen dichters en adembenemende muziek

Les poètes maudits van Paul Verlaine is een bijzondere getuigenis over zes Franse dichters, waaronder Stéphane Mallarmé en Paul Verlaine alias Pauvre Lelian. Onbegrepen sinds hun jeugd plaatsten deze dichters zichzelf buiten de maatschappij. Ze gedroegen zich provocerend, pervers, asociaal en, vanwege hun overmatige alcohol- en drugsgebruik, ook zelfdestructief. Nog voor hun genie werd erkend en hun teksten begrepen, stierven zij.

Tegen de achtergrond van dit enigszins aangedikte cliché van de miskende kunstenaar, tekent zich dit bijzondere liedrecital af. De werken van Debussy en Hahn op teksten van Verlaine en Mallarmé bewegen zich tussen uitersten als extatische gevoelens en doodsverlangen en worden afgewisseld met enkele liederen en vocalises van George Crumb.

De Belgische Lore Binon was in 2017 te gast op het festival met Revue Blanche en schrijver Stefan Hertmans. De puurheid van haar stem en haar ongekunstelde muzikaliteit wisten haar toehoorders diep te ontroeren. In 2018 presenteert zij zich met de even getalenteerde pianiste Inge Spinette.

› Lees meer over Les poètes maudits


Ikarai speelt FLY

za 2 juni - 16:45

Vrij toegankelijk

Een oude mythe ontrafeld

Ikarai, bestaande uit strijkers, bas, piano en slagwerk, brengt de werelden van de klassieke compositie en improvisatie op unieke wijze samen in een soundtrack van een nooit verteld verhaal. Op hun album FLY vat Ikarai de Griekse mythe rond Icarus in klank. Was Icarus te zelfverzekerd en naief of dapper en vrij? FLY vertelt het verhaal van een jongen die de sprong waagde en vervoering vond in vrijheid.

Met alleen eigen materiaal klinkt Ikarai als geen ander. Terwijl er veel gerefereerd wordt aan klassieke muziek, belichten de composities improvisatie, samenspel en spontaniteit: jazz. Het vinden van een balans tussen deze elementen karakteriseert Ikarai’s kijk op de toekomst van moderne muziek.

› Lees meer over Ikarai speelt FLY


Verliefd op Fauré

za 2 juni - 17:00

Fluweelzachte en vlinderfladderende Fauré van Hannes Minnaar

Hannes Minnaar is een van de interessantste pianisten die Nederland rijk is. Hij bezit een delicaat en sensueel toucher dat elke pianoliefhebber in het hart weet te raken. In 2016 was hij al eens te gast op Oranjewoud Festival als pianist van het befaamde Van Baerle Trio. Datzelfde jaar bracht hij een alom bejubelde cd uit met pianowerken van Fauré. Deze vormt de basis voor dit recital.

De pianomuziek van Fauré is veel meer dan aardige salonmuziek. In de intimiteit van zijn Impromptu’s en Preludes weet de Franse componist steeds opnieuw zijn ziel bloot te leggen. De stijl is dan ook altijd eigen, origineel en persoonlijk: lyrisch, vloeiend en wars van extremen of uiterlijk vertoon. Ze verlenen de muziek een mild en tegelijk diep karakter.

› Lees meer over Verliefd op Fauré


Koerikoeloem (bis)

za 2 juni - 17:00

Een muzikaal gedicht gevangen door de wind

In een open veld staat een cirkel van zuilen, gevormd door acht windharpen. Naarmate men dichterbij komt worden de ijle, zachte klanken hoorbaar. De zingende zuilen vormen een kapel van klank. In het midden van deze open ruimte zit een vrouw, als een mummie omwikkeld in een jurk van papier dat is beschreven met onbegrijpelijke tekens. Ze bespeelt een Japans blaasinstrument.

Vanuit de verte naderen mensen. Ze dragen flarden voor uit het gedicht Koerikoeloem van Tjitske Jansen. Dat begint telkens met de woorden “Er was”. Terwijl de zangers zich voortbewegen, laten zij een lang lint van papieren vellen achter, alsof zij de gezongen teksten letterlijk loslaten. Tenslotte nemen zij plaats tussen de windharpen, rondom het publiek.

Ondertussen verschijnen drie figuren (blokfluittrio Axolot) die de vrouw uit haar papieren omhulling bevrijden. De tekens blijken een soort grafische partituur, afkomstig uit eeuwenoude Spaanse handschriften: lang verdwenen muziek die opnieuw tot leven komt in de meerstemmige improvisaties van de blokfluiten. De voordrachten van het koor worden steeds melodieuzer. Telkens weer klinkt het “Er was”. Er ontstaan steeds complexere patronen in beweging en muziek totdat de rust uiteindelijk terugkeert en alles lijkt op te gaan in de klank van de windharpen.

Naast onderstaande musici en uitvoerders werken mee aan Koerikoeloem:
Acht vocale solisten
Jan Heinke, klankinstallatie
Hans van Koolwijk, adviezen klankinstallatie
Susanne Marx, choreografie/mise-en-space

› Lees meer over Koerikoeloem (bis)


Bach meets Kennedy meets Gershwin

za 2 juni - 20:00

Uitverkocht

Van onverbeterlijke dwarsligger tot onnavolgbare musicus

Onverbeterlijke dwarsligger, klassieke rockster, entertainer of ambassadeur. Hoe je ook denkt over de speelstijl van Nigel Kennedy, het is allesbehalve saai en altijd hoogst origineel. In die zin zijn Kennedys interpretaties van Bach en Vivaldi authentieker dan menig historische uitvoering. Zijn vertolkingen zijn altijd alive and kicking.

Na jarenlange afwezigheid is de sterviolist terug op Nederlandse bodem en wel als speciale gast op Oranjewoud Festival. In zijn nieuwe Bach-programma vormt hij verschillende solowerken van Bach om tot eigenzinnige transcripties in verschillende bezettingen. Deze combineert hij met werken van hemzelf en de broers George en Ira Gershwin

Band

Rolf Bussalb, gitaren
Doug Boyle, gitaren
Peter Adams, cello
Yaron Stavi, contrabas

› Lees meer over Bach meets Kennedy meets Gershwin


Lunar (Stilteconcert)

za 2 juni - 23:00

TEMKO's individuele en tegelijk gemeenschappelijke ervaring in de maanloze nacht

Stap binnen in de gigantische futuristische plastic bubble van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci en onderga midden in de nachtelijke Overtuin een stilteconcert door TEMKO. Dit trio speelt het minimalistische Lunar van gitarist en componist Aart Strootman, winnaar van de Gaudeamus Prijs 2017, samen met bassist Fred Jacobsson en slagwerker Ramon Lormans. Musici en publiek dragen koptelefoons en luisteren naar de muziek. Verder heerst de stilte van de nacht.

Met dwangmatige nauwkeurigheid overlappen de polyritmen van de bas en het houten slagwerk elkaar totdat de prepared guitar de muzikale pulsen met elkaar verbindt. Er ontstaat een schijnbaar spirituele klankwereld die voortduurt tot de betovering wordt verbroken en elk van de musici zijn eigen weg gaat. Bijna volkomen verborgen in duisternis, luid, meedogenloos en toch zo ontspannend is Lunar een unieke ervaring.

› Lees meer over Lunar (Stilteconcert)


Zondag 3 juni

Birds of Bach (Zonsopgangconcert)

zo 3 juni - 05:00

Uitverkocht

Sytze Pruiksma omlijst Bach met vogelcomposities

Sta op met de vogels en begroet de dag met muziek van Bach. Slagwerker Sytze Pruiksma en celliste Geneviève Verhage bundelen hun krachten voor een sprankelend concert. Wat hen bindt is een grenzeloze liefde voor muziek èn natuurNaast cellospelen verkent Geneviève op haar oude racefietsje de Nederlandse flora en fauna, en reist Sytze als vogelaar de wereld af.

Terwijl de grote glazen wanden van het museum uitzicht bieden op de ontwakende natuur, brengen Sytze en Geneviève een setlijst met samenspel op het hoogste niveau waarbij Bachs tweede cellosuite wordt omlijst door vogelcomposities en zij de raakvlakken verkennen van muziek en natuur.

Na afloop ontbijten musici en publiek samen aan lange tafels. De dag is begonnen…

› Lees meer over Birds of Bach (Zonsopgangconcert)


Yoga in concert

zo 3 juni - 10:00

Uitverkocht

Een bijzondere hatha-yogales door Jan Kuiper met live muziek

Stel je voor: je gaat zitten en terwijl je rustig in- en uitademt en hoort de betoverende klanken van een gitaar en andere instrumenten. Wanneer je vervolgens ontspannen op je yogamat gaat liggen, hoor je een zachte stem die je begeleidt om in meditatie te komen. Welkom bij Yoga in Concert!”

Yoga in Concert is een idee van gitarist, schrijver en yogi Jan Kuiper. Samen met zijn partner Yvonne de Hoop verzorgen zij al enkele jaren spraakmakende yogaconcerten. Yoga in Concert is een unieke beleving van yoga en muziek. Yogahoudingen, muziekklanken, en meditatie komen samen tijdens dit bijzondere concert. Alles is mogelijk: actief meedoen op je eigen yogamat, ontspannen achteroverleunen terwijl je luistert naar de mooie muziek of een combinatie van beiden. Tijdens de les nemen we je mee in een flow van beweging, adem en ontspanning. Geen enkel concert van Yoga in Concert is hetzelfde. De inhoud, de dynamiek en de sfeer van de yogalessen worden bepaald door de locatie, de musici en het thema. Jan en Yvonne nemen je mee op een unieke innerlijke reis.

De inhoud van de lessen is geschikt voor alle niveaus van yogabeoefening, inclusief beginners. Bij mooi weer vindt de yogales in de Overtuin plaats, bij koeler weer of regen in Tjaarda.

› Lees meer over Yoga in concert


Onbeperkt Ensemble

zo 3 juni - 11:00

Vrij toegankelijk

Wie is er eigenlijk zonder beperking?

Mensen met een verstandelijke beperking maken een wezenlijk deel uit van onze maatschappij. Oranjewoud Festival, Ateliers Majeur en Talant slaan de handen ineen om ook deze kwetsbare groep mensen op een actieve manier bij het festival te betrekken en hen aan te spreken op hun kwaliteiten en hun passie. Dit doen wij door een uitdagende en inspirerende muzikale verbinding te maken met professionele musici.

Wie is er eigenlijk zonder beperking?

Het Onbeperkt Ensemble is een klein orkest bestaande uit professionele musici en mensen met een verstandelijke beperking. Muzikale expressie is een universeel gegeven en vormt de gemeenschappelijke noemer waarbinnen mensen  met verschillende achtergronden en mogelijkheden elkaar kunnen vinden. In het Onbeperkt Ensemble kunnen mensen met een verstandelijke beperking serieus hun creatieve vermogen en muzikale mogelijkheden tonen.

Minimal music

Dat levert een interessant samenspel op waarvan je vandaag getuige kunt zijn. Het klankspel wordt mede bepaald en gevormd door ritmische structuren en doet denken aan minimal music zoals die van Philip Glass of Steve Reich: ostinato-achtige klanken die een fascinerende en meditatieve werking kunnen hebben op de toehoorder.

Onbeperkt Ensemble

fluitgroep
Merije Luinenburg
Gerard Klaren
Geert de Vries
Fiona van der Marel, dwarsfluit

akkoordinstrumenten
Henk Noppert, accordeon
Peter Huttinga, gitaar

slagwerk
James Yeoman
Marja Modderman
Trisia Dommershuijzen
Tiny Sypersma
Jappie Hoekstra

strijkers
Eleanore Tan, cello
Melisa Delgado, altviool

artistieke leiding
Remi Adriaansz en Stephan Mooibroek (muziektherapeuten)


Foto's Janita Baron

› Lees meer over Onbeperkt Ensemble


Di Gojim

zo 3 juni - 12:00

Vrij toegankelijk

Di Gojim bestaat dertig jaar en dat moet gevierd worden! Dé band die de klezmer in Nederland groot heeft gemaakt, is energieker dan ooit. Zes mannen en een dame zorgen voor een muziekbeleving, waar u niet bij stil kunt blijven zitten. Boegbeeld van de band is zangeres Alysia van Horik, die met een dijk van een stem overrompelt en ontroerd. De nieuwe generatie wordt vertegenwoordigd door Douwe Nauta (viool) en Ruben Mulder (toetsen). Zij kregen de klezmermuziek met de paplepel ingegoten. Als kers op de taart spelen regelmatig voormalig-bandleden mee. Dertig jaar Di Gojim, dat is trakteren op een swingend en dampend concert; vocale kleinkunst en instrumentaal vuurwerk.

› Lees meer over Di Gojim


Marimbach

zo 3 juni - 13:00

Uitverkocht

Theo Milkovs adembenemende raffinement op de marimba

De Griekse marimbaspeler Theo Milkov wordt internationaal geroemd om zijn unieke vertolkingen van Bach en Scarlatti. Wat hij aan zijn instrument ontlokt aan klank en virtuositeit is normaal slechts voorbehouden aan pianisten. Zijn spel vormt dan ook een bron van inspiratie voor marimbaspelers wereldwijd. In 2014 trad hij al op tijdens het openingsconcert van Oranjewoud Festival en gaf hij een masterclass samen met collega Tatiana Koleva. Dit jaar geeft hij een exclusief marimbarecital waarin hij zeer afwisselende werken ten gehore brengt van bovengenoemde iconische componisten.

› Lees meer over Marimbach


Viola meets bandoneon

zo 3 juni - 13:00

Uitverkocht

Dana Zemtsovs en Marcelo Nisinmans spel van hartstocht, vreugde en melancholie

Twee markante instrumenten waarachter twee volledig verschillende werelden schuilgaan komen samen in dit programma. De sonore en speelse klanken van de altviool gaan een intrigerend spel aan met de afwisselend melancholische en hartstochtelijke tonen van de bandoneon. Het resultaat is een even ontroerend als feestelijk optreden met juweeltjes van Bach, Piazzolla, Dana’s grootvader Zemtsov, Nisinman zelf en diverse andere componisten.

› Lees meer over Viola meets bandoneon


Floating (pilot)

zo 3 juni - 13:00

Wegdrijven op muziek

Stel jezelf voor: drijvend op het water terwijl klanken letterlijk je oren binnenstromen. Een klein aantal mensen wordt de kans geboden mee te doen aan deze bijzondere pilot in het wellness-zwembad van Tjaarda Oranjewoud. Als deelnemer hul je je in zwemkleding en krijg je een speciale drijfhelm op en banden boven je knieën waarmee je ontspannen op het water kunt drijven. Pas als je oren onder water zijn, hoor je de muziek die TEMKO live op de oever speelt. Sluit je ogen en dobber weg op de kabbelende klanken van dit unieke trio.

› Lees meer over Floating (pilot)


Floating (pilot)

zo 3 juni - 13:40

Wegdrijven op muziek

Stel jezelf voor: drijvend op het water terwijl klanken letterlijk je oren binnenstromen. Een klein aantal mensen wordt de kans geboden mee te doen aan deze bijzondere pilot in het wellness-zwembad van Tjaarda Oranjewoud. Als deelnemer hul je je in zwemkleding en krijg je een speciale drijfhelm op en banden boven je knieën waarmee je ontspannen op het water kunt drijven. Pas als je oren onder water zijn, hoor je de muziek die TEMKO live op de oever speelt. Sluit je ogen en dobber weg op de kabbelende klanken van dit unieke trio.

› Lees meer over Floating (pilot)


De klok en het meisje (voorpremière)

zo 3 juni - 15:00

Uitverkocht

Demonen, klokgelui en een onvoltooid verleden

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het meisje neemt de vrouw mee naar het verleden, vol herinneringen die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Maar wie zijn die geesten? Wat komen ze doen? En waarom? De klok en het meisje is een spannende, mysterieuze muziektheatervoorstelling in en om de Thomaskerk van Katlijk.

Kameroperahuis brengt samen met Oranjewoud Festival, Toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College Heerenveen, jong Fries muziektalent en studenten van het Prins Claus Conservatorium de voorstelling De klok en het meisje. Deze vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer, die daarmee evenzoveel bijzondere verhalen presenteert die in één van de kerken zijn ontstaan. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor de manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. Samen verbeelden ze de mooiste verhalen die het waard zijn opnieuw verteld te worden.

In De klok en het meisje wordt zowel Nederlands als Fries gesproken.

Regie: Céline Hoex
Compositie: Stan Verberkt
Tekst: Wessel de Vries
Vormgeving: Vera Selhorst

› Lees meer over De klok en het meisje (voorpremière)


Marimbach (extra concert)

zo 3 juni - 15:00

Theo Milkovs adembenemende raffinement op de marimba

De Griekse marimbaspeler Theo Milkov wordt internationaal geroemd om zijn unieke vertolkingen van Bach en Scarlatti. Wat hij aan zijn instrument ontlokt aan klank en virtuositeit is normaal slechts voorbehouden aan pianisten. Zijn spel vormt dan ook een bron van inspiratie voor marimbaspelers wereldwijd. In 2014 trad hij al op tijdens het openingsconcert van Oranjewoud Festival en gaf hij een masterclass samen met collega Tatiana Koleva. Dit jaar geeft hij een exclusief marimbarecital waarin hij zeer afwisselende werken ten gehore brengt van bovengenoemde iconische componisten.

› Lees meer over Marimbach (extra concert)


Tinteltijd

zo 3 juni - 15:00

Verhalende muziek en klinkende woorden overbruggen generaties, met Joke van Leeuwen, Noa Wildschut e.a.

Let op: de locatie is gewijzigd van het FB Oranjewoud Podium naar Hotel Tjaarda. Kaartkopers ontvangen hierover een e-mail.

Noa Wildschut is niet alleen een bijzondere violiste, zij schrijft ook wonderschone gedichten. Haar liefde voor het woord maakt haar tot een groot bewonderaar van de veelvuldig bekroonde auteur Joke van Leeuwen, die zowel kinderboeken schrijft als romans en gedichten maar ook prijzen won als cabaretière en actief is als illustrator. Deze bewondering is wederzijds gebleken wat heeft geleid tot een speciaal voor Oranjewoud Festival tot stand gekomen samenwerking. Met accordeonduo TOEAC speelt Noa delen uit een aantal van haar lievelingsstukken. Op de voor haar typerende originele en humoristische wijze omlijst Joke de muziek met woorden en betrekt daarbij ook het publiek. Het resultaat is een parel van een voorstelling die geschikt is voor alle leeftijden.

Bekijk hieronder hoe Noa Danse Macabre van Saint-Saëns speelt bij RTL Late Noght en de documentaire die Heddy Honigmann maakte over Joke van Leeuwen (bron: NTR - Het Uur van de Wolf).

› Lees meer over Tinteltijd


Viola meets bandoneon (bis)

zo 3 juni - 15:00

Uitverkocht

Dana Zemtsovs en Marcelo Nisinmans spel van hartstocht, vreugde en melancholie

Twee markante instrumenten waarachter twee volledig verschillende werelden schuilgaan komen samen in dit programma. De sonore en speelse klanken van de altviool gaan een intrigerend spel aan met de afwisselend melancholische en hartstochtelijke tonen van de bandoneon. Het resultaat is een even ontroerend als feestelijk optreden met juweeltjes van Bach, Piazzolla, Dana’s grootvader Zemtsov, Nisinman zelf en diverse andere componisten. 

› Lees meer over Viola meets bandoneon (bis)


Floating (pilot)

zo 3 juni - 15:00

Wegdrijven op muziek

Stel jezelf voor: drijvend op het water terwijl klanken letterlijk je oren binnenstromen. Een klein aantal mensen wordt de kans geboden mee te doen aan deze bijzondere pilot in het wellness-zwembad van Tjaarda Oranjewoud. Als deelnemer hul je je in zwemkleding en krijg je een speciale drijfhelm op en banden boven je knieën waarmee je ontspannen op het water kunt drijven. Pas als je oren onder water zijn, hoor je de muziek die TEMKO live op de oever speelt. Sluit je ogen en dobber weg op de kabbelende klanken van dit unieke trio.

› Lees meer over Floating (pilot)


Floating (pilot)

zo 3 juni - 15:40

Wegdrijven op muziek

Stel jezelf voor: drijvend op het water terwijl klanken letterlijk je oren binnenstromen. Een klein aantal mensen wordt de kans geboden mee te doen aan deze bijzondere pilot in het wellness-zwembad van Tjaarda Oranjewoud. Als deelnemer hul je je in zwemkleding en krijg je een speciale drijfhelm op en banden boven je knieën waarmee je ontspannen op het water kunt drijven. Pas als je oren onder water zijn, hoor je de muziek die TEMKO live op de oever speelt. Sluit je ogen en dobber weg op de kabbelende klanken van dit unieke trio.

› Lees meer over Floating (pilot)


Travelling North

zo 3 juni - 16:45

Vrij toegankelijk

De Eef van Breen Group rekt de grenzen verder op

"De muziek van de Eef van Breen Group is avontuurlijk; ze reist door muzikale landschappen, springt moeiteloos over stijlschuttingen, is niet te vangen, vast te leggen of in te delen. 
Muziek als een klinkende film die alle zintuigen prikkelt en steeds weer verrassende wendingen neemt. Het maakt het werk van de Group niet alleen heerlijk om naar te luisteren, maar ook muziek om over na te denken."

De Eef van Breen Group was de afgelopen jaren veel in het theater te horen: o.a. in Fellini en de theaterhit Borgen van het Noord-Nederlands Toneel en met de eigen ‘film zonder beeld’ Chapman for President. Met de Berlijnse musici violiste Biliana Voutchkova en pianist Antonis Annisegos maakte Eef van Breen afgelopen winter de muziek voor het toneelstuk Kinder des Paradieses bij het Berliner Ensemble. In Nederland speelde hij tegelijkertijd met zijn vaste groupleden harpiste Eva Tebbe en bassist Stathis Elio samen in de voorstelling Bambie is Back! van mimetheatergroup Bambie. Tijdens dit concert op het Oranjewoud Festival brengt hij deze twee werelden samen in kwintet bezetting. 

Een gezongen standard, uitgebalanceerde composities, wilde improvisaties, poëtische klankvelden.. Met deze speciaal voor Oranjewoud Festival samengestelde internationale Group in het kader van LF2018 rekt de Eef van Breen Group als gewoonlijk alle grenzen nog weer wat verder op!

Eef van Breen, trompet/compositie
Eva Tebbe, harp/zang
Biliana Voutchkova, viool
Stathis Elio, contrabas/tuba
Antonis Anissegos, piano/harmonium

www.eefvanbreengroup.com

› Lees meer over Travelling North


Goldberg City Variations

zo 3 juni - 17:00

Francesco Tristano's fantasievolle verkenning van visuele dromen en Bachs wonderbaarlijke muziek

Francesco Tristano is geen doorsnee pianist. Het ene moment speelt hij op de grootste klassieke podia ter wereld, het andere kun je hem als componist en DJ vinden achter de draaitafels van grootschalige techno-optredens. Bachs Goldberg Variaties inspireerden hem tot een splinternieuw project waarbij hij de verschillende vormen en structuren van dit meesterwerk tijdens zijn spel laat terugkomen in grafische 2D- en 3D-beelden. Zich bewegend op dit raakvlak van muziek en technologie neemt de pianist het publiek mee op ontdekkingsreis.

Hoewel het optreden muzikaal weinig verschilt van een normaal pianorecital vinden de drie muziekstijlen in Bachs werk (dans, toccata en canon) hun weerslag in de wijze waarop verstedelijking tijdens het concert wordt gevisualiseerd. De structuren van de muziek worden daarmee op unieke wijze belicht. De Goldberg City Variations vormen zo een meeslepend concert waarbij het publiek in een geheel nieuwe wereld wordt gezogen.

› Lees meer over Goldberg City Variations


Floating (pilot)

zo 3 juni - 17:00

Wegdrijven op muziek

Stel jezelf voor: drijvend op het water terwijl klanken letterlijk je oren binnenstromen. Een klein aantal mensen wordt de kans geboden mee te doen aan deze bijzondere pilot in het wellness-zwembad van Tjaarda Oranjewoud. Als deelnemer hul je je in zwemkleding en krijg je een speciale drijfhelm op en banden boven je knieën waarmee je ontspannen op het water kunt drijven. Pas als je oren onder water zijn, hoor je de muziek die TEMKO live op de oever speelt. Sluit je ogen en dobber weg op de kabbelende klanken van dit unieke trio.

› Lees meer over Floating (pilot)


Floating (pilot)

zo 3 juni - 17:40

Wegdrijven op muziek

Stel jezelf voor: drijvend op het water terwijl klanken letterlijk je oren binnenstromen. Een klein aantal mensen wordt de kans geboden mee te doen aan deze bijzondere pilot in het wellness-zwembad van Tjaarda Oranjewoud. Als deelnemer hul je je in zwemkleding en krijg je een speciale drijfhelm op en banden boven je knieën waarmee je ontspannen op het water kunt drijven. Pas als je oren onder water zijn, hoor je de muziek die TEMKO live op de oever speelt. Sluit je ogen en dobber weg op de kabbelende klanken van dit unieke trio.

› Lees meer over Floating (pilot)


De klok en het meisje (première)

zo 3 juni - 20:00

Uitverkocht

Demonen, klokgelui en een onvoltooid verleden

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het meisje neemt de vrouw mee naar het verleden, vol herinneringen die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Maar wie zijn die geesten? Wat komen ze doen? En waarom? De klok en het meisje is een spannende, mysterieuze muziektheatervoorstelling in en om de Thomaskerk van Katlijk.

Kameroperahuis brengt samen met Oranjewoud Festival, Toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College Heerenveen, jong Fries muziektalent en studenten van het Prins Claus Conservatorium de voorstelling De klok en het meisje. Deze vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer, die daarmee evenzoveel bijzondere verhalen presenteert die in één van de kerken zijn ontstaan. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor de manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. Samen verbeelden ze de mooiste verhalen die het waard zijn opnieuw verteld te worden.

In De klok en het meisje wordt zowel Nederlands als Fries gesproken.

Regie: Céline Hoex
Compositie: Stan Verberkt
Tekst: Wessel de Vries
Vormgeving: Vera Selhorst

› Lees meer over De klok en het meisje (première)


Maandag 4 juni

De klok en het meisje

ma 4 juni - 20:00

Uitverkocht

Demonen, klokgelui en een onvoltooid verleden

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het meisje neemt de vrouw mee naar het verleden, vol herinneringen die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Maar wie zijn die geesten? Wat komen ze doen? En waarom? De klok en het meisje is een spannende, mysterieuze muziektheatervoorstelling in en om de Thomaskerk van Katlijk.

Kameroperahuis brengt samen met Oranjewoud Festival, Toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College Heerenveen, jong Fries muziektalent en studenten van het Prins Claus Conservatorium de voorstelling De klok en het meisje.Deze vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer, die daarmee evenzoveel bijzondere verhalen presenteert die in één van de kerken zijn ontstaan. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor de manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. Samen verbeelden ze de mooiste verhalen die het waard zijn opnieuw verteld te worden.

In De klok en het meisje wordt zowel Nederlands als Fries gesproken.

Regie: Céline Hoex
Compositie: Stan Verberkt
Tekst: Wessel de Vries
Vormgeving: Vera Selhorst

› Lees meer over De klok en het meisje


Dinsdag 5 juni

De klok en het meisje (extra voorstelling)

di 5 juni - 19:00

Uitverkocht

Demonen, klokgelui en een onvoltooid verleden

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het meisje neemt de vrouw mee naar het verleden, vol herinneringen die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Maar wie zijn die geesten? Wat komen ze doen? En waarom? De klok en het meisje is een spannende, mysterieuze muziektheatervoorstelling in en om de Thomaskerk van Katlijk.

Kameroperahuis brengt samen met Oranjewoud Festival, Toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College Heerenveen, jong Fries muziektalent en studenten van het Prins Claus Conservatorium de voorstelling De klok en het meisje. Deze vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer, die daarmee evenzoveel bijzondere verhalen presenteert die in één van de kerken zijn ontstaan. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor de manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. Samen verbeelden ze de mooiste verhalen die het waard zijn opnieuw verteld te worden.

In De klok en het meisje wordt zowel Nederlands als Fries gesproken.

Regie: Céline Hoex
Compositie: Stan Verberkt
Tekst: Wessel de Vries
Vormgeving: Vera Selhorst

› Lees meer over De klok en het meisje (extra voorstelling)


And the winner is…

di 5 juni - 19:30

Niek Baar, winnaar van het Nederlands Vioolconcours 2018

Elke twee jaar strijden de beste jonge Nederlandse violisten om de hoogste eer, namelijk om winnaar te zijn van het befaamde Nederlands Vioolconcours, categorie Oskar Back. Zij treden daarmee in de voetsporen van Jaap van Zweden, Emmy Verhey, Vera Beths, Liza Ferschtman, Rosanne Philippens en vele andere eminente violisten die Nederland heeft voortgebracht. Tijdens dit concert geeft Niek Baar, winnaar van editie 2018, acte de présence op Oranjewoud Festival: een bijzondere ontmoeting tussen het festivalpubliek van nu en de vioolvirtuoos van morgen.

› Lees meer over And the winner is…


Salon de Debussy

di 5 juni - 20:00

Een Franse salon met het Ebonit Quartet

In 2018 is het honderd jaar geleden dat Debussy stierf. Dit programma combineert bekende en minder bekende werken van Debussy met werken van zijn leermeesters, vrienden en bewonderaars. Wist je bijvoorbeeld dat Fauré en Debussy allebei liederen componeerden voor de mooie Emma Bardac? Of dat Janáček ook wel de Tsjechische Debussy wordt genoemd? Je hoeft de salon maar binnen te gaan om dit en meer van Debussy te ontdekken!

› Lees meer over Salon de Debussy


De klok en het meisje

di 5 juni - 20:30

Uitverkocht

Demonen, klokgelui en een onvoltooid verleden

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het meisje neemt de vrouw mee naar het verleden, vol herinneringen die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Maar wie zijn die geesten? Wat komen ze doen? En waarom? De klok en het meisje is een spannende, mysterieuze muziektheatervoorstelling in en om de Thomaskerk van Katlijk.

Kameroperahuis brengt samen met Oranjewoud Festival, Toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College Heerenveen, jong Fries muziektalent en studenten van het Prins Claus Conservatorium de voorstelling De klok en het meisje. Deze vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer, die daarmee evenzoveel bijzondere verhalen presenteert die in één van de kerken zijn ontstaan. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor de manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. Samen verbeelden ze de mooiste verhalen die het waard zijn opnieuw verteld te worden.

In De klok en het meisje wordt zowel Nederlands als Fries gesproken.

Regie: Céline Hoex
Compositie: Stan Verberkt
Tekst: Wessel de Vries
Vormgeving: Vera Selhorst

› Lees meer over De klok en het meisje


And the winner is… (bis)

di 5 juni - 21:00

Niek Baar, winnaar van het Nederlands Vioolconcours 2018

Elke twee jaar strijden de beste jonge Nederlandse violisten om de hoogste eer, namelijk om winnaar te zijn van het befaamde Nederlands Vioolconcours, categorie Oskar Back. Zij treden daarmee in de voetsporen van Jaap van Zweden, Emmy Verhey, Vera Beths, Liza Ferschtman, Rosanne Philippens en vele andere eminente violisten die Nederland heeft voortgebracht. Tijdens dit concert geeft Niek Baar, winnaar van editie 2018, acte de présence op Oranjewoud Festival: een bijzondere ontmoeting tussen het festivalpubliek van nu en de vioolvirtuoos van morgen.

› Lees meer over And the winner is… (bis)


Woensdag 6 juni

Morimur

wo 6 juni - 20:00

Uitverkocht

Noé Inui en de stem van Bach

Op basis van onderzoek uit 1994 van de Duitse musicologe Prof. Helga Thoene combineerde het Hilliard Ensemble met violist Christoph Poppen destijds de beroemde Chaconne van Bach uit diens tweede vioolpartita met zijn koralen. Thoene vond zowel in de Chaconne als in citaten uit de koralen verwijzingen naar de dood van Bachs vrouw Maria Barbara.

In nauwe samenwerking met Prof. Thoene brengt de jonge violist Noé Inui dit unieke concept weer tot leven. De uitvoering van alle vijf delen van de Partita wordt afgewisseld met de verborgen boodschappen uit de koralen, vertolkt door vier zangers: sopraan Renate Jacobs, alt Karen Sanders, tenor Makiri Mual en bas Roeland Gerritsen. Aan het eind horen klinkt de Chaconne opnieuw, maar nu gelijktijdig met de koralen. Ze blijken perfect te passen binnen de vioollijn.

› Lees meer over Morimur


Muhammad

wo 6 juni - 20:30

Ikarai transformeert Museum Belvédère in een boks-arena

Het midden van het cafégedeelte van Museum Belvédère wordt omgebouwd tot boksring en Ikarai neemt het publiek mee in het verhaal van bokslegende ​Muhammad Ali. Een spannend gevecht tussen klassiek, jazz en audiofragmenten van ​The Rumble in the Jungle ​en Ali's wervelende speeches.

In MUHAMMAD neemt Ikarai een andere kijk op de bokssport. Het epische gevecht tussen Muhammad Ali en George Foreman in 1974 in Kinshasa, Zaïre (nu Congo),the Rumble in the Jungle​, leent zich perfect voor een muziekscore: ritmisch, sierlijk maar met rake klappen.

› Lees meer over Muhammad


Donderdag 7 juni

VanDryver: Cast Out Fear

do 7 juni - 17:00

Vrij toegankelijk

Een prachtige botsing tussen een singer-songwriter en een blazersensemble.

Astrid Haring, harp
Lotte Pen, altsaxofoon
Twan Stekelenburg, baritonsaxofoon
Wenny Roeffen, fluit
Jochem van Hoogdalem, hoorn
Reggy van Bakel, drums/percussie
Pim van de Werken, bass synth
Arjen van Wijk, vocals

VanDryver is een ‘modern klassieke pop-ensemble’, een muzikaal huwelijk tussen klassiek saxofoniste Lotte Pen en singer-songwriter Arjen van Wijk. De groep werkte afgelopen jaar onder andere samen met Valgeir Sigurðsson (Björk, Anohni, Sigur Rós), Frank Wienk (Binkbeats, Kyteman, Eefje de Visser) en Martijn Groeneveld (Blaudzun, Klangstof). Deze samenwerkingen hebben geresulteerd in de volstrekt eigen ‘contemporary classical’ sound van VanDryver, waarbij hoorn, fluit, harp, marimba en saxofoon elkaar omarmen op een bedje van minimal music, synths en beats.

VanDryver heeft o.a. gespeeld op November Music, Gaudeamus en Cross-linx festival. De Brabantse nieuwe muziekpodia hebben in 2017 VanDryver geselecteerd als als ‘New Arrival’. Hierdoor zijn er samenwerkingen geweest met o.a. Martin Fondse en Nora Fisher.

› Lees meer over VanDryver: Cast Out Fear


MUTED (try-out)

do 7 juni - 20:00

Een stuk zo zacht dat je oren het niet geloven

‘Ik ga voor jou een stuk schrijven dat zo zacht is dat het mij niet kan schelen of iemand het kan horen. En ik wil de eerste zijn.’


Michael Gordons antwoord op wat voor Monica Germino drastisch nieuws was (voortaan heel zacht spelen), was er een van optimisme en nieuwsgierigheid.

Vier componisten

Geïnspireerd door Germino’s vastberadenheid en het weinig ontgonnen terrein van de stilte, gingen drie van de meest vooraanstaande componisten ter wereld – Michael Gordon, Julia Wolfe en David Lang, medeoprichters van Bang on a Can – aan de slag met een gemeenschappelijke compositie waarbij zij de krachten bundelen om ‘het stilste vioolwerk ooit’ te creëren. Kort nadat zij zich hieraan committeerden richting Germino, nodigden zijn Louis Andriessen uit om zich bij dit experiment aan te sluiten. Daarmee losten zij een lang gekoesterde wens in om samen te werken. Gordon is gefascineerd door een stillere wereld, evenals Wolfe en Lang. Hun gezamenlijke compositie, MUTED, maakt gebruik van wat Germino een ‘fluisterviool’ noemt en zal langs de grenzen scheren van hoorbaarheid op een solo viool en met stem. MUTED bevat ook een gedeelte voor Monica’s zangstem (met teksten uit de cult-column Archy and Mehitabeldie in de dertiger jaren verscheen in de New York Post).

Tegengif

MUTED brengt het publiek niet alleen op de drempel van waarneembaar geluid, het is ook zeer theatraal en wordt vertolkt voor kleine groepen toehoorders in intieme, betoverende ruimtes. MUTED mag dan ontstaan zijn uit een eerbetoon van vier componisten aan één musicus, het vormt ook een reflectie op stilte, op het luisteren, een tegengif tegen het lawaai en het immer toenemende geschreeuw in de wereld van vandaag.

Wereldpremière LF2018

Het werk wordt geschreven in opdracht van een prestigieus internationaal consortium van concertorganisatoren en geproduceerd door De Doelen in Rotterdam. Het beleeft zijn wereldpremière op 8 juni in Nederland tijdens Oranjewoud Festival als deel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

› Lees meer over MUTED (try-out)


Bachs geschenk

do 7 juni - 20:00

Calefax’ variaties op een beroemd thema

Na het legendarische concert met Bachs Goldberg Variaties dat Calefax gaf tijdens de allereerste editie van het festival in 2012 is dit internationaal vermaarde rietensemble weer terug in Oranjewoud. Toeval of niet: opnieuw staat Bach op het programma, ditmaal met Musikalisches Opfer in een splinternieuwe bewerking van saxofonist Raaf Hekkema.

Musikalisches Opfer is een verzameling composities die allemaal hetzelfde beroemde thema hebben. Dat komt terug in twee ricercari (een voorloper van de fuga), een triosonate en tien canons. Bach schreef het werk in 1747 en droeg het op aan de Pruisische koning Frederik de Grote.

Het wordt voorafgegaan door They are home again! van de Nederlandse componist Martijn Padding. Het werk is een hommage aan de twee schilderijen van Vincent van Gogh die in 2002 uit het museum gestolen werden, en recentelijk teruggevonden.

› Lees meer over Bachs geschenk


MUTED (try-out)

do 7 juni - 22:00

Een stuk zo zacht dat je oren het niet geloven

‘Ik ga voor jou een stuk schrijven dat zo zacht is dat het mij niet kan schelen of iemand het kan horen. En ik wil de eerste zijn.’


Michael Gordons antwoord op wat voor Monica Germino drastisch nieuws was (voortaan heel zacht spelen), was er een van optimisme en nieuwsgierigheid.

Vier componisten

Geïnspireerd door Germino’s vastberadenheid en het weinig ontgonnen terrein van de stilte, gingen drie van de meest vooraanstaande componisten ter wereld – Michael Gordon, Julia Wolfe en David Lang, medeoprichters van Bang on a Can – aan de slag met een gemeenschappelijke compositie waarbij zij de krachten bundelen om ‘het stilste vioolwerk ooit’ te creëren. Kort nadat zij zich hieraan committeerden richting Germino, nodigden zijn Louis Andriessen uit om zich bij dit experiment aan te sluiten. Daarmee losten zij een lang gekoesterde wens in om samen te werken. Gordon is gefascineerd door een stillere wereld, evenals Wolfe en Lang. Hun gezamenlijke compositie, MUTED, maakt gebruik van wat Germino een ‘fluisterviool’ noemt en zal langs de grenzen scheren van hoorbaarheid op een solo viool en met stem. MUTED bevat ook een gedeelte voor Monica’s zangstem (met teksten uit de cult-column Archy and Mehitabeldie in de dertiger jaren verscheen in de New York Post).

Tegengif

MUTED brengt het publiek niet alleen op de drempel van waarneembaar geluid, het is ook zeer theatraal en wordt vertolkt voor kleine groepen toehoorders in intieme, betoverende ruimtes. MUTED mag dan ontstaan zijn uit een eerbetoon van vier componisten aan één musicus, het vormt ook een reflectie op stilte, op het luisteren, een tegengif tegen het lawaai en het immer toenemende geschreeuw in de wereld van vandaag.

Wereldpremière LF2018

Het werk wordt geschreven in opdracht van een prestigieus internationaal consortium van concertorganisatoren en geproduceerd door De Doelen in Rotterdam. Het beleeft zijn wereldpremière op 8 juni in Nederland tijdens Oranjewoud Festival als deel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

› Lees meer over MUTED (try-out)


La voix humaine (première)

do 7 juni - 22:00

Nooit klonk liefdesverdriet zo hartverscheurend mooi

Een echte klassieker maar dan met een camgirl als hoofdpersoon. In deze opera in een akte verzet zij zich wanhopig tegen het definitieve afscheid van haar ex via een videochat. Of staat er meer op het spel?

Dit is in grote lijnen waar La voix humaine over gaat: oorspronkelijk een toneelstuk van Jean Cocteau, later bewerkt Françis Poulenc tot een opera in één acte. De versie daarvan voor sopraan en piano is te horen in Oranjewoud. In samenwerking met het festival creëerde Chris Koolmees een splinternieuwe enscenering die een geheel nieuwe dimensie toevoegt aan deze klassieker, namelijk de mens die onthecht raakt van de samenleving. Via een interactief scherm, dat zowel dienstdoet als dressoirspiegel en modern communicatiepaneel, probeert de hoofdpersoon krampachtig de verbinding met de buitenwereld intact te laten maar faalt daar jammerlijk in. De soms lastig te definiëren grens tussen fantasie en werkelijkheid in de moderne media met ‘alternatieve waarheden’ als gevolg, wordt verbeeld in de 'real time selfie'-film die deze enscenering feitelijk is.

Frans gezongen met Nederlandse ondertiteling.

› Lees meer over La voix humaine (première)


Vrijdag 8 juni

StarkLinnemann Quartet: Transcending Chopin

vr 8 juni - 16:30

Vrij toegankelijk

Verrassende klankcombinaties en intrigerende ontmoetingen

Het StarkLinnemann Quartet heeft de werken van Chopin op integere wijze getransformeerd naar de maatstaven van de moderne tijd. Hierdoor ontstaan verrassende klankcombinaties en intrigerende ontmoetingen tussen vernieuwing en traditie, improvisatie en compositie, Cubaanse/Afrikaanse ritmes en nostalgische Poolse melodieën.

› Lees meer over StarkLinnemann Quartet: Transcending Chopin


StarkLinnemann Quartet: Transcending Chopin

vr 8 juni - 19:15

Vrij toegankelijk

Verrassende klankcombinaties en intrigerende ontmoetingen

Het StarkLinnemann Quartet heeft de werken van Chopin op integere wijze getransformeerd naar de maatstaven van de moderne tijd. Hierdoor ontstaan verrassende klankcombinaties en intrigerende ontmoetingen tussen vernieuwing en traditie, improvisatie en compositie, Cubaanse/Afrikaanse ritmes en nostalgische Poolse melodieën.

› Lees meer over StarkLinnemann Quartet: Transcending Chopin


MUTED (wereldpremière)

vr 8 juni - 20:00

Een stuk zo zacht dat je oren het niet geloven

‘Ik ga voor jou een stuk schrijven dat zo zacht is dat het mij niet kan schelen of iemand het kan horen. En ik wil de eerste zijn.’


Michael Gordons antwoord op wat voor Monica Germino drastisch nieuws was (voortaan heel zacht spelen), was er een van optimisme en nieuwsgierigheid.

Vier componisten

Geïnspireerd door Germino’s vastberadenheid en het weinig ontgonnen terrein van de stilte, gingen drie van de meest vooraanstaande componisten ter wereld – Michael Gordon, Julia Wolfe en David Lang, medeoprichters van Bang on a Can – aan de slag met een gemeenschappelijke compositie waarbij zij de krachten bundelen om ‘het stilste vioolwerk ooit’ te creëren. Kort nadat zij zich hieraan committeerden richting Germino, nodigden zijn Louis Andriessen uit om zich bij dit experiment aan te sluiten. Daarmee losten zij een lang gekoesterde wens in om samen te werken. Gordon is gefascineerd door een stillere wereld, evenals Wolfe en Lang. Hun gezamenlijke compositie, MUTED, maakt gebruik van wat Germino een ‘fluisterviool’ noemt en zal langs de grenzen scheren van hoorbaarheid op een solo viool en met stem. MUTED bevat ook een gedeelte voor Monica’s zangstem (met teksten uit de cult-column Archy and Mehitabel die in de dertiger jaren verscheen in de New York Post).

Tegengif

MUTED brengt het publiek niet alleen op de drempel van waarneembaar geluid, het is ook zeer theatraal en wordt vertolkt voor kleine groepen toehoorders in intieme, betoverende ruimtes. MUTED mag dan ontstaan zijn uit een eerbetoon van vier componisten aan één musicus, het vormt ook een reflectie op stilte, op het luisteren, een tegengif tegen het lawaai en het immer toenemende geschreeuw in de wereld van vandaag.

Wereldpremière LF2018

Het werk wordt geschreven in opdracht van een prestigieus internationaal consortium van concertorganisatoren en geproduceerd door De Doelen in Rotterdam. Het beleeft zijn wereldpremière op 8 juni in Nederland tijdens Oranjewoud Festival als deel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

› Lees meer over MUTED (wereldpremière)


Navarra speelt Schubert

vr 8 juni - 20:00

Schuberts grandioze laatste strijkkwartet ontsloten

WIJZIGING

Zeer kort geleden bereikte ons het bericht dat het Navarra Quartet het optreden op Oranjewoud Festival helaas heeft moeten afzeggen vanwege zwaarwegende persoonlijke omstandigheden. Gelukkig hebben wij het jonge maar succesvolle Animato Quartet bereid gevonden in te vallen zodat het concert toch doorgang kan hebben. Vanwege de zeer korte termijn zal het programma worden gewijzigd in het 5e strijkkwartet in f klein van Haydn en het tweede strijkkwartet van Mendelssohn in a klein.

Het Animato Kwartet wordt gezien als Nederlands meest getalenteerde en veelbelovende toekomstig professioneel kwartet. De leden volgen hun individuele master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Eberhard Feltz aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn. De leden combineren technische begaafdheid met een vroege muzikale rijpheid. De NSKA heeft het Animato Kwartet op het oog als toekomstig postacademisch kwartet en investeert met lessen en masterclasses.

Het Animato Quartet ontving in december 2017 het stipendium van het Kersjes Fonds en violist Tim Brackman won in januari 2018 de 3de prijs bij het Nederlands Vioolconcours, afdeling Oscar Back.

====

Het Brits-Iers-Nederlandse strijkkwartet Navarra maakt steeds meer furore in binnen- en buitenland. Begin december ontvingen zij nog de prestigieuze Kersjesprijs voor hun ‘intense en poëtische spel met een uitzonderlijk breed spectrum aan kleuren en dynamiek’. 

Na een paar verrassend geraffineerde openingsstukken trakteert het kwartet ons op het meesterlijke laatste strijkkwartet van Franz Schubert. Daarin is diens bewondering voor Beethoven duidelijk te horen en doet het slot zelfs denken aan een opera van Rossini. Het is zonder meer het meest avontuurlijke en veelomvattende van al zijn kwartetten maar vreemd genoeg ook het minst bekende. Gecombineerd met de idylische setting in Parklandschap Oranjewoud wordt dit een ervaring om nooit te vergeten.

› Lees meer over Navarra speelt Schubert


PRIKKEL (try out)

vr 8 juni - 20:00

De bubbel als scheiding en verbinding tussen natuur en techniek

PRIKKEL* is een splinternieuwe multidisciplinaire voorstelling op de meest surreële locatie van het festival: de Bubbel. Deze reusachtige plastic installatie van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci samen met de Zuid-Koreaanse kunstenares Yena Young en de Berlijnse studio Plastique Fantastique bestaat uit een grote transparante bubbel, een kleinere witte en een ring die als corridor beide bubbels met elkaar verbindt. Het kunstwerk biedt binnenin plaats aan 150 mensen. Enerzijds gaat het een innige en letterlijke verbinding aan met de omliggende natuur, anderzijds wordt deze juist een kunstmatige wijze gescheiden. Met deze Bubbel spelen Canevacci en Young een geraffineerd spel met binnen en buiten, natuur en cultuur.
 

Ik telde ooit de dagen dat ik niet buiten was geweest. Ik telde de dagen dat ik geen stemmen van andere mensen hoorde. Ik telde de dagen dat ik mijn eigen stem niet gehoord had.


Samen met Oerol en het Grachtenfestival gaf Oranjewoud Festival de jonge componist Tijn Wybenga opdracht tot het maken van een bijzondere voorstelling die de essentie van de Bubble blootlegt en de vele kenmerken ervan benut. Zijn voorstelling PRIKKEL gaat over de natuur als bron van alles, de moderne technologie waarmee de mens zich omringd weet en de worsteling daartussen:

In the Bubbel lijkt de rust terug te zijn gekeerd nadat een man het overprikkelende sociale leven achter zich heeft gelaten. Omgeven door slechts een flinterdun membraan voelt de man zich weer verbonden met zijn natuurlijke omgeving. Maar hoe stiller de omgeving wordt, hoe meer klank zijn eigen gedachten krijgen...


Concept/compositie: Tijn Wybenga
Choreografie: Uri Eugenio
Tekst: Jonne Kramer
Performers: Angelo Boltini, Geerte de Koe, Jelmer de Moed, Kika Sprangers, Pau Sola, Tijn Wybenga, Uri Eugenio, Reinier Demeijer.
Eindregie: Xander Straat
Productie: Karlijn Hemmer

*Oorspronkelijke titel: Moving Letters

› Lees meer over PRIKKEL (try out)


MUTED

vr 8 juni - 22:00

Een stuk zo zacht dat je oren het niet geloven

‘Ik ga voor jou een stuk schrijven dat zo zacht is dat het mij niet kan schelen of iemand het kan horen. En ik wil de eerste zijn.’


Michael Gordons antwoord op wat voor Monica Germino drastisch nieuws was (voortaan heel zacht spelen), was er een van optimisme en nieuwsgierigheid.

Vier componisten

Geïnspireerd door Germino’s vastberadenheid en het weinig ontgonnen terrein van de stilte, gingen drie van de meest vooraanstaande componisten ter wereld – Michael Gordon, Julia Wolfe en David Lang, medeoprichters van Bang on a Can – aan de slag met een gemeenschappelijke compositie waarbij zij de krachten bundelen om ‘het stilste vioolwerk ooit’ te creëren. Kort nadat zij zich hieraan committeerden richting Germino, nodigden zijn Louis Andriessen uit om zich bij dit experiment aan te sluiten. Daarmee losten zij een lang gekoesterde wens in om samen te werken. Gordon is gefascineerd door een stillere wereld, evenals Wolfe en Lang. Hun gezamenlijke compositie, MUTED, maakt gebruik van wat Germino een ‘fluisterviool’ noemt en zal langs de grenzen scheren van hoorbaarheid op een solo viool en met stem. MUTED bevat ook een gedeelte voor Monica’s zangstem (met teksten uit de cult-column Archy and Mehitabeldie in de dertiger jaren verscheen in de New York Post).

Tegengif

MUTED brengt het publiek niet alleen op de drempel van waarneembaar geluid, het is ook zeer theatraal en wordt vertolkt voor kleine groepen toehoorders in intieme, betoverende ruimtes. MUTED mag dan ontstaan zijn uit een eerbetoon van vier componisten aan één musicus, het vormt ook een reflectie op stilte, op het luisteren, een tegengif tegen het lawaai en het immer toenemende geschreeuw in de wereld van vandaag.

Wereldpremière LF2018

Het werk wordt geschreven in opdracht van een prestigieus internationaal consortium van concertorganisatoren en geproduceerd door De Doelen in Rotterdam. Het beleeft zijn wereldpremière op 8 juni in Nederland tijdens Oranjewoud Festival als deel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

› Lees meer over MUTED


Sampling Baroque: Exposing Bach ACTIE

vr 8 juni - 22:00

Barok is de nieuwe pop

De Duitse barokgroep Musica Sequenza beschouwt barok als de nieuwe pop. Wat zij daarmee bedoelen kun je horen en meemaken op Oranjewoud Festival. Om een brug te slaan tussen oude muziek en het publiek van nu startte fagottist Burak Özdemir de inmiddels befaamde muziekgroep met programma's als Sampling Baroque: Exposing Bach. Dat is een mix van barokmuziek en elektronica. Publiek staat en danst. De bar blijft open.

Actie

Normale prijs is € 19,50 Likers en volgers van Neushoorn, Welcome to the Village, Asteriks en studenten van NHL Stenden krijgen super voordeel. Zij kunnen voor slechts € 10 met twee personen naar dit concert. Gebruik hiervoor de kortingscode die via deze organisaties is gecommuniceerd.

Klik hier voor reguliere kaarten.

› Lees meer over Sampling Baroque: Exposing Bach ACTIE


Sampling Baroque: Exposing Bach

vr 8 juni - 22:00

Barok is de nieuwe pop

De Duitse barokgroep Musica Sequenza beschouwt barok als de nieuwe pop. Wat zij daarmee bedoelen kun je horen en meemaken op Oranjewoud Festival. Om een brug te slaan tussen oude muziek en het publiek van nu startte fagottist Burak Özdemir de inmiddels befaamde muziekgroep met programma's als Sampling Baroque: Exposing Bach. Dat is een mix van barokmuziek en elektronica. Publiek staat en danst. De bar blijft open.

Actie

Likers en volgers van Neushoorn, Welcome to the Village, Asteriks en studenten van NHL Stenden krijgen super voordeel. Klik hier om deze actiekaarten te bestellen.

› Lees meer over Sampling Baroque: Exposing Bach


Zaterdag 9 juni

Coal Harbour Trio

za 9 juni - 12:00

Vrij toegankelijk

Drie spelers uit Coal Harbour, onze huisband van editie 2018, geven acte de présence.

› Lees meer over Coal Harbour Trio


Délices de France

za 9 juni - 13:00

Met Erik Bosgraaf op bezoek bij de Zonnekoning

Dit programma van Cordevento biedt exquise pareltjes uit de Franse barok. In de stijlontwikkeling van de barok heeft Frankrijk een geheel eigen rol gespeeld, met dank aan Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Ook de instrumenten die bespeeld worden door Cordevento maakten in Frankrijk een grote ontwikkeling door. De driedelige blokfluit zoals we die nu kennen, werd uitgevonden en geperfectioneerd door de familie Hotteterre. De barokgitaar was zo populair dat zelfs de Zonnekoning een begenadigd speler was. En het Franse klavecimbelrepertoire is van het hoogst denkbare niveau, met werken van bijvoorbeeld Jean-Henri d’Anglebert.

Luister naar de ongekende subtiliteiten van swingende barokdansen en grenzeloze ornamentiek!

› Lees meer over Délices de France


Shifting Images

za 9 juni - 15:00

Een fotografische blik op muziek

Michel Marang is niet alleen een begenadigd en veelzijdig klarinettist, hij is ook afgestudeerd filosoof. Zijn werkterrein strekt zich uit van klassieke muziek tot wereldmuziek (later op de dag is hij te horen met zijn Klezmer-band in De Proeftuin), van theater tot fotografie.

In Shifting Images wordt nieuwe, toegankelijke muziek voor klarinet en soundtrack live uitgevoerd en gecombineerd met eigen fotosequenties. Omdat de insteek bij ieder stuk totaal verschillend is en de relatie tussen de beelden en de muziek gebaseerd kan zijn op tekst, inhoud, vorm of vrije associatie, resulteert dat in een zeer originele en veelzijdige multimediavoorstelling.

› Lees meer over Shifting Images


Noa & Friends

za 9 juni - 17:00

Uitverkocht

Beluister hoe oude en nieuwe muzikale vriendschappen samenkomen in dit unieke optreden.

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Noa Wildschut al vele muzikale vriendschappen opgedaan. Voor dit zeer bijzondere optreden heeft zij de Nederlandse celliste Quirine Viersen uitgenodigd, met wie zij al eerder op het festival optrad. De Russische Vladimir Babeshko heeft zij leren kennen bij de Stiftung van haar mentor Anne-Sophie Mutter waarmee deze wereldberoemde stervioliste de meest uitzonderlijke talenten ondersteunt. Tot slot komt hier haar wens in vervulling om samen te werken met de vermaarde Italiaanse pianist Enrico Pace die nu voor de derde keer Oranjewoud Festival aandoet. Op het programma staat onder meer het tweede pianokwartet van Gabriel Fauré.

› Lees meer over Noa & Friends


PRIKKEL (première)

za 9 juni - 18:00

De bubbel als scheiding en verbinding tussen natuur en techniek

PRIKKEL* is een splinternieuwe multidisciplinaire voorstelling op de meest surreële locatie van het festival: de Bubbel. Deze reusachtige plastic installatie van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci samen met de Zuid-Koreaanse kunstenares Yena Young en de Berlijnse studio Plastique Fantastique bestaat uit een grote transparante bubbel, een kleinere witte en een ring die als corridor beide bubbels met elkaar verbindt. Het kunstwerk biedt binnenin plaats aan 150 mensen. Enerzijds gaat het een innige en letterlijke verbinding aan met de omliggende natuur, anderzijds wordt deze juist een kunstmatige wijze gescheiden. Met deze Bubbel spelen Canevacci en Young een geraffineerd spel met binnen en buiten, natuur en cultuur.
 

Ik telde ooit de dagen dat ik niet buiten was geweest. Ik telde de dagen dat ik geen stemmen van andere mensen hoorde. Ik telde de dagen dat ik mijn eigen stem niet gehoord had.


Samen met Oerol en het Grachtenfestival gaf Oranjewoud Festival de jonge componist Tijn Wybenga opdracht tot het maken van een bijzondere voorstelling die de essentie van de Bubble blootlegt en de vele kenmerken ervan benut. Zijn voorstelling PRIKKEL gaat over de natuur als bron van alles, de moderne technologie waarmee de mens zich omringd weet en de worsteling daartussen:

In the Bubbel lijkt de rust terug te zijn gekeerd nadat een man het overprikkelende sociale leven achter zich heeft gelaten. Omgeven door slechts een flinterdun membraan voelt de man zich weer verbonden met zijn natuurlijke omgeving. Maar hoe stiller de omgeving wordt, hoe meer klank zijn eigen gedachten krijgen...


Concept/compositie: Tijn Wybenga
Choreografie: Uri Eugenio
Tekst: Jonne Kramer
Performers: Angelo Boltini, Geerte de Koe, Jelmer de Moed, Kika Sprangers, Pau Sola, Tijn Wybenga, Uri Eugenio, Reinier Demeijer.
Eindregie: Xander Straat
Productie: Karlijn Hemmer

*Oorspronkelijke titel: Moving Letters

› Lees meer over PRIKKEL (première)


Michel Marang plays Klezmer

za 9 juni - 18:15

Vrij toegankelijk

De veelzijdige en getalenteerde klasrinettist Michel Marang beweegt zich moeiteloos tussen verschilende muzikale en artistieke werelden: kamermuziek op het hoogste niveau, fotografie in combinatie met hedendaagse composities of... klezmer: feestelijk en melancholiek, maar altijd uitbundig.

Michel Marang, klarinet
Tis Marang, contrabas
Peter van Os, accordeon
Koos Koopmans, viool

› Lees meer over Michel Marang plays Klezmer


MUTED

za 9 juni - 20:00

Een stuk zo zacht dat je oren het niet geloven

‘Ik ga voor jou een stuk schrijven dat zo zacht is dat het mij niet kan schelen of iemand het kan horen. En ik wil de eerste zijn.’


Michael Gordons antwoord op wat voor Monica Germino drastisch nieuws was (voortaan heel zacht spelen), was er een van optimisme en nieuwsgierigheid.

Vier componisten

Geïnspireerd door Germino’s vastberadenheid en het weinig ontgonnen terrein van de stilte, gingen drie van de meest vooraanstaande componisten ter wereld – Michael Gordon, Julia Wolfe en David Lang, medeoprichters van Bang on a Can – aan de slag met een gemeenschappelijke compositie waarbij zij de krachten bundelen om ‘het stilste vioolwerk ooit’ te creëren. Kort nadat zij zich hieraan committeerden richting Germino, nodigden zijn Louis Andriessen uit om zich bij dit experiment aan te sluiten. Daarmee losten zij een lang gekoesterde wens in om samen te werken. Gordon is gefascineerd door een stillere wereld, evenals Wolfe en Lang. Hun gezamenlijke compositie, MUTED, maakt gebruik van wat Germino een ‘fluisterviool’ noemt en zal langs de grenzen scheren van hoorbaarheid op een solo viool en met stem. MUTED bevat ook een gedeelte voor Monica’s zangstem (met teksten uit de cult-column Archy and Mehitabeldie in de dertiger jaren verscheen in de New York Post).

Tegengif

MUTED brengt het publiek niet alleen op de drempel van waarneembaar geluid, het is ook zeer theatraal en wordt vertolkt voor kleine groepen toehoorders in intieme, betoverende ruimtes. MUTED mag dan ontstaan zijn uit een eerbetoon van vier componisten aan één musicus, het vormt ook een reflectie op stilte, op het luisteren, een tegengif tegen het lawaai en het immer toenemende geschreeuw in de wereld van vandaag.

Wereldpremière LF2018

Het werk wordt geschreven in opdracht van een prestigieus internationaal consortium van concertorganisatoren en geproduceerd door De Doelen in Rotterdam. Het beleeft zijn wereldpremière op 8 juni in Nederland tijdens Oranjewoud Festival als deel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

› Lees meer over MUTED


BACH Inc.

za 9 juni - 20:00

Jean-Guihen Queyras' blik op de pure Bach

Cellist Jean-Guihen Queyras geniet wereldwijd al jaren een grote reputatie vanwege zijn enorme veelzijdigheid en muzikale integriteit. Als solist treedt hij wereldwijd op met de beroemdste orkesten en meest vooraanstaande dirigenten. Zijn fascinatie voor het repertoire voor cello solo inspireerde hem echter tot een programma dat hij speciaal voor Oranjewoud Festival samenstelde en waarbij Bachs cellosuites het epicentrum vormen. De programmalijn BACH Inc. die in de loop van het festival vele omzwervingen maakte, van eigenzinnige transcripties, grafische projecties tot elektronische bewerkingen en bijzondere instrumentaties, eindigt hier bij Bach in zijn zuiverste vorm.

› Lees meer over BACH Inc.


PRIKKEL

za 9 juni - 20:00

De bubbel als scheiding en verbinding tussen natuur en techniek

PRIKKEL* is een splinternieuwe multidisciplinaire voorstelling op de meest surreële locatie van het festival: de Bubbel. Deze reusachtige plastic installatie van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci samen met de Zuid-Koreaanse kunstenares Yena Young en de Berlijnse studio Plastique Fantastique bestaat uit een grote transparante bubbel, een kleinere witte en een ring die als corridor beide bubbels met elkaar verbindt. Het kunstwerk biedt binnenin plaats aan 150 mensen. Enerzijds gaat het een innige en letterlijke verbinding aan met de omliggende natuur, anderzijds wordt deze juist een kunstmatige wijze gescheiden. Met deze Bubbel spelen Canevacci en Young een geraffineerd spel met binnen en buiten, natuur en cultuur.
 

Ik telde ooit de dagen dat ik niet buiten was geweest. Ik telde de dagen dat ik geen stemmen van andere mensen hoorde. Ik telde de dagen dat ik mijn eigen stem niet gehoord had.


Samen met Oerol en het Grachtenfestival gaf Oranjewoud Festival de jonge componist Tijn Wybenga opdracht tot het maken van een bijzondere voorstelling die de essentie van de Bubble blootlegt en de vele kenmerken ervan benut. Zijn voorstelling PRIKKEL gaat over de natuur als bron van alles, de moderne technologie waarmee de mens zich omringd weet en de worsteling daartussen:

In the Bubbel lijkt de rust terug te zijn gekeerd nadat een man het overprikkelende sociale leven achter zich heeft gelaten. Omgeven door slechts een flinterdun membraan voelt de man zich weer verbonden met zijn natuurlijke omgeving. Maar hoe stiller de omgeving wordt, hoe meer klank zijn eigen gedachten krijgen...


Concept/compositie: Tijn Wybenga
Choreografie: Uri Eugenio
Tekst: Jonne Kramer
Performers: Angelo Boltini, Geerte de Koe, Jelmer de Moed, Kika Sprangers, Pau Sola, Tijn Wybenga, Uri Eugenio, Reinier Demeijer.
Eindregie: Xander Straat
Productie: Karlijn Hemmer

*Oorspronkelijke titel: Moving Letters

› Lees meer over PRIKKEL


MUTED

za 9 juni - 22:00

Een stuk zo zacht dat je oren het niet geloven

‘Ik ga voor jou een stuk schrijven dat zo zacht is dat het mij niet kan schelen of iemand het kan horen. En ik wil de eerste zijn.’


Michael Gordons antwoord op wat voor Monica Germino drastisch nieuws was (voortaan heel zacht spelen), was er een van optimisme en nieuwsgierigheid.

Vier componisten

Geïnspireerd door Germino’s vastberadenheid en het weinig ontgonnen terrein van de stilte, gingen drie van de meest vooraanstaande componisten ter wereld – Michael Gordon, Julia Wolfe en David Lang, medeoprichters van Bang on a Can – aan de slag met een gemeenschappelijke compositie waarbij zij de krachten bundelen om ‘het stilste vioolwerk ooit’ te creëren. Kort nadat zij zich hieraan committeerden richting Germino, nodigden zijn Louis Andriessen uit om zich bij dit experiment aan te sluiten. Daarmee losten zij een lang gekoesterde wens in om samen te werken. Gordon is gefascineerd door een stillere wereld, evenals Wolfe en Lang. Hun gezamenlijke compositie, MUTED, maakt gebruik van wat Germino een ‘fluisterviool’ noemt en zal langs de grenzen scheren van hoorbaarheid op een solo viool en met stem. MUTED bevat ook een gedeelte voor Monica’s zangstem (met teksten uit de cult-column Archy and Mehitabeldie in de dertiger jaren verscheen in de New York Post).

Tegengif

MUTED brengt het publiek niet alleen op de drempel van waarneembaar geluid, het is ook zeer theatraal en wordt vertolkt voor kleine groepen toehoorders in intieme, betoverende ruimtes. MUTED mag dan ontstaan zijn uit een eerbetoon van vier componisten aan één musicus, het vormt ook een reflectie op stilte, op het luisteren, een tegengif tegen het lawaai en het immer toenemende geschreeuw in de wereld van vandaag.

Wereldpremière LF2018

Het werk wordt geschreven in opdracht van een prestigieus internationaal consortium van concertorganisatoren en geproduceerd door De Doelen in Rotterdam. Het beleeft zijn wereldpremière op 8 juni in Nederland tijdens Oranjewoud Festival als deel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

› Lees meer over MUTED


Nacht van het Park

za 9 juni - 22:15

Uitverkocht

Betreed een wereld van droom en werkelijkheid, licht en duisternis, stilte en muziek.

Tijdens de Nacht van het Park stap je in een feeërieke wereld waarin licht door duisternis wordt verdrongen, droom en werkelijkheid met elkaar vervloeien en de stilte zo nu en dan plaatsmaakt voor wonderschone klanken. Verspreid over de sprookjesachtige verlichte Overtuin kun je genieten van allerlei miniconcerten. Tegen twaalven verzamelt iedereen zich voor het Middernachtconcert met een uitvoering van Unremembered van Sarah Kirkland Snider. Dat werk vormt een reflectie op herinnering, onschuld en de afschrikwekkende grandeur van de natuur. Het lijkt alsof het de luisteraar een blik gunt door de ogen van een kind op de soms griezelige volwassen wereld.

› Lees meer over Nacht van het Park


Zondag 10 juni

Chanting Forest (pilot)

zo 10 juni - 10:00

Kom te weten wat verstilling, effecten en leiderschap met je doen

Tijd en aandacht zijn schaars. Hoe verdelen wij die eigenlijk over onszelf, anderen en de maatschappelijke thema’s die ons bezighouden? Diederik Rijpstra probeert antwoord te vinden op deze vraag met zijn compositie Chanting Forest. Dat is een muzikale installatie voor een koor, waar je als publiek geblinddoekt doorheen loopt.

Woud van zangers

De opstelling in de ruimte is zodanig dat de koorleden ongeveer twee meter van elkaar verwijderd zijn. Zo ontstaat er een soort bos van zangers waar ruimte genoeg is om tussendoor te bewegen.

Onderzoek

De componist wil graag meer te weten komen over drie aspecten van het muziekstuk. Tijdens deze pilot vormen zij elk een deel van ongeveer tien minuten, telkens voorafgegaan door een korte uitleg:

 1. Lux Silentiosa - Hierin wordt geprobeerd jou zo min mogelijk te beïnvloeden en zoveel mogelijk ruimte te geven aan je verbeelding.
 2. Parade - Tijdens dit gedeelte worden allerlei effecten uitgeprobeerd die jou zouden kunnen prikkelen.
 3. Who Guides? - Hierin wil de componist onderzoeken wat het effect is op jouw beleving als jij zelf invloed kunt uitoefenen op de muziek.

Draag bij aan het maakproces

Op deze manier verzamelt de componist voldoende gegevens om een volwaardig werk te kunnen schrijven voor groot koor dat in 2019 op Oranjewoud Festival en tal van andere festivals en podia te horen zal zijn. Ben je benieuwd hoe zoiets in zijn werk gaat? Doe dan mee en draag bij aan het creatieve proces.

  › Lees meer over Chanting Forest (pilot)


  PRIKKEL

  zo 10 juni - 10:00

  De bubbel als scheiding en verbinding tussen natuur en techniek

  PRIKKEL* is een splinternieuwe multidisciplinaire voorstelling op de meest surreële locatie van het festival: de Bubbel. Deze reusachtige plastic installatie van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci samen met de Zuid-Koreaanse kunstenares Yena Young en de Berlijnse studio Plastique Fantastique bestaat uit een grote transparante bubbel, een kleinere witte en een ring die als corridor beide bubbels met elkaar verbindt. Het kunstwerk biedt binnenin plaats aan 150 mensen. Enerzijds gaat het een innige en letterlijke verbinding aan met de omliggende natuur, anderzijds wordt deze juist een kunstmatige wijze gescheiden. Met deze Bubbel spelen Canevacci en Young een geraffineerd spel met binnen en buiten, natuur en cultuur.
   

  Ik telde ooit de dagen dat ik niet buiten was geweest. Ik telde de dagen dat ik geen stemmen van andere mensen hoorde. Ik telde de dagen dat ik mijn eigen stem niet gehoord had.


  Samen met Oerol en het Grachtenfestival gaf Oranjewoud Festival de jonge componist Tijn Wybenga opdracht tot het maken van een bijzondere voorstelling die de essentie van de Bubble blootlegt en de vele kenmerken ervan benut. Zijn voorstelling PRIKKEL gaat over de natuur als bron van alles, de moderne technologie waarmee de mens zich omringd weet en de worsteling daartussen:

  In the Bubbel lijkt de rust terug te zijn gekeerd nadat een man het overprikkelende sociale leven achter zich heeft gelaten. Omgeven door slechts een flinterdun membraan voelt de man zich weer verbonden met zijn natuurlijke omgeving. Maar hoe stiller de omgeving wordt, hoe meer klank zijn eigen gedachten krijgen...


  Concept/compositie: Tijn Wybenga
  Choreografie: Uri Eugenio
  Tekst: Jonne Kramer
  Performers: Angelo Boltini, Geerte de Koe, Jelmer de Moed, Kika Sprangers, Pau Sola, Tijn Wybenga, Uri Eugenio, Reinier Demeijer.
  Eindregie: Xander Straat
  Productie: Karlijn Hemmer

  *Oorspronkelijke titel: Moving Letters

  › Lees meer over PRIKKEL


  Yoga in concert

  zo 10 juni - 10:00

  Uitverkocht

  Een bijzondere hatha-yogales door Jan Kuiper met live muziek

  Stel je voor: je gaat zitten en terwijl je rustig in- en uitademt en hoort de betoverende klanken van een gitaar en andere instrumenten. Wanneer je vervolgens ontspannen op je yogamat gaat liggen, hoor je een zachte stem die je begeleidt om in meditatie te komen. Welkom bij Yoga in Concert!”

  Yoga in Concert is een idee van gitarist, schrijver en yogi Jan Kuiper. Samen met zijn partner Yvonne de Hoop verzorgen zij al enkele jaren spraakmakende yogaconcerten. Yoga in Concert is een unieke beleving van yoga en muziek. Yogahoudingen, muziekklanken, en meditatie komen samen tijdens dit bijzondere concert. Alles is mogelijk: actief meedoen op je eigen yogamat, ontspannen achteroverleunen terwijl je luistert naar de mooie muziek of een combinatie van beiden. Tijdens de les nemen we je mee in een flow van beweging, adem en ontspanning. Geen enkel concert van Yoga in Concert is hetzelfde. De inhoud, de dynamiek en de sfeer van de yogalessen worden bepaald door de locatie, de musici en het thema. Jan en Yvonne nemen je mee op een unieke innerlijke reis.

  De inhoud van de lessen is geschikt voor alle niveaus van yogabeoefening, inclusief beginners. Bij mooi weer vindt de yogales in de Overtuin plaats, bij koeler weer of regen in Tjaarda.

  › Lees meer over Yoga in concert


  Chanting Forest (pilot)

  zo 10 juni - 12:00

  Kom te weten wat verstilling, effecten en leiderschap met je doen

  Tijd en aandacht zijn schaars. Hoe verdelen wij die eigenlijk over onszelf, anderen en de maatschappelijke thema’s die ons bezighouden? Diederik Rijpstra probeert antwoord te vinden op deze vraag met zijn compositie Chanting Forest. Dat is een muzikale installatie voor een koor, waar je als publiek geblinddoekt doorheen loopt.

  Woud van zangers

  De opstelling in de ruimte is zodanig dat de koorleden ongeveer twee meter van elkaar verwijderd zijn. Zo ontstaat er een soort bos van zangers waar ruimte genoeg is om tussendoor te bewegen.

  Onderzoek

  De componist wil graag meer te weten komen over drie aspecten van het muziekstuk. Tijdens deze pilot vormen zij elk een deel van ongeveer tien minuten, telkens voorafgegaan door een korte uitleg:

  1. Lux Silentiosa - Hierin wordt geprobeerd jou zo min mogelijk te beïnvloeden en zoveel mogelijk ruimte te geven aan je verbeelding.
  2. Parade - Tijdens dit gedeelte worden allerlei effecten uitgeprobeerd die jou zouden kunnen prikkelen.
  3. Who Guides? - Hierin wil de componist onderzoeken wat het effect is op jouw beleving als jij zelf invloed kunt uitoefenen op de muziek.

  Draag bij aan het maakproces

  Op deze manier verzamelt de componist voldoende gegevens om een volwaardig werk te kunnen schrijven voor groot koor dat in 2019 op Oranjewoud Festival en tal van andere festivals en podia te horen zal zijn. Ben je benieuwd hoe zoiets in zijn werk gaat? Doe dan mee en draag bij aan het creatieve proces.

   › Lees meer over Chanting Forest (pilot)


   Tinteltijd (bis)

   zo 10 juni - 12:00

   Verhalende muziek en klinkende woorden overbruggen generaties, met Joke van Leeuwen, Noa Wildschut e.a.

   Noa Wildschut is niet alleen een bijzondere violiste, zij schrijft ook wonderschone gedichten. Haar liefde voor het woord maakt haar tot een groot bewonderaar van de veelvuldig bekroonde auteur Joke van Leeuwen, die zowel kinderboeken schrijft als romans en gedichten maar ook prijzen won als cabaretière en actief is als illustrator. Deze bewondering is wederzijds gebleken wat heeft geleid tot een speciaal voor Oranjewoud Festival tot stand gekomen samenwerking. Met accordeonduo TOEAC speelt Noa delen uit een aantal van haar lievelingsstukken. Op de voor haar typerende originele en humoristische wijze omlijst Joke de muziek met woorden en betrekt daarbij ook het publiek. Het resultaat is een parel van een voorstelling die geschikt is voor alle leeftijden.

   Bekijk hieronder hoe Noa Danse Macabre van Saint-Saëns speelt bij RTL Late Noght en de documentaire die Heddy Honigmann maakte over Joke van Leeuwen (bron: NTR - Het Uur van de Wolf).

   › Lees meer over Tinteltijd (bis)


   PRIKKEL

   zo 10 juni - 12:00

   De bubbel als scheiding en verbinding tussen natuur en techniek

   PRIKKEL* is een splinternieuwe multidisciplinaire voorstelling op de meest surreële locatie van het festival: de Bubbel. Deze reusachtige plastic installatie van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci samen met de Zuid-Koreaanse kunstenares Yena Young en de Berlijnse studio Plastique Fantastique bestaat uit een grote transparante bubbel, een kleinere witte en een ring die als corridor beide bubbels met elkaar verbindt. Het kunstwerk biedt binnenin plaats aan 150 mensen. Enerzijds gaat het een innige en letterlijke verbinding aan met de omliggende natuur, anderzijds wordt deze juist een kunstmatige wijze gescheiden. Met deze Bubbel spelen Canevacci en Young een geraffineerd spel met binnen en buiten, natuur en cultuur.
    

   Ik telde ooit de dagen dat ik niet buiten was geweest. Ik telde de dagen dat ik geen stemmen van andere mensen hoorde. Ik telde de dagen dat ik mijn eigen stem niet gehoord had.


   Samen met Oerol en het Grachtenfestival gaf Oranjewoud Festival de jonge componist Tijn Wybenga opdracht tot het maken van een bijzondere voorstelling die de essentie van de Bubble blootlegt en de vele kenmerken ervan benut. Zijn voorstelling PRIKKEL gaat over de natuur als bron van alles, de moderne technologie waarmee de mens zich omringd weet en de worsteling daartussen:

   In the Bubbel lijkt de rust terug te zijn gekeerd nadat een man het overprikkelende sociale leven achter zich heeft gelaten. Omgeven door slechts een flinterdun membraan voelt de man zich weer verbonden met zijn natuurlijke omgeving. Maar hoe stiller de omgeving wordt, hoe meer klank zijn eigen gedachten krijgen...


   Concept/compositie: Tijn Wybenga
   Choreografie: Uri Eugenio
   Tekst: Jonne Kramer
   Performers: Angelo Boltini, Geerte de Koe, Jelmer de Moed, Kika Sprangers, Pau Sola, Tijn Wybenga, Uri Eugenio, Reinier Demeijer.
   Eindregie: Xander Straat
   Productie: Karlijn Hemmer

   *Oorspronkelijke titel: Moving Letters

   › Lees meer over PRIKKEL


   Pitch Dark

   zo 10 juni - 12:00

   Een ondergrondse wereld van licht en geluid

   In de ondergrondse BB Bunker presenteren celliste Katharina Gross, componist/slagwerker Arnold Marinissen, beeldend kunstenaar Giny Vos en scenograaf Noor Stenfert Kroese de voorstelling Pitch Dark. In een samenspel van licht en muziek spinnen Gross & Marinissen de muzikale draad met nieuw werk en nemen lichtbewegingen en -objecten van Vos & Stenfert Kroese de rol van acteurs in. Door de samenkomst van akoestisch cellospel, elektronica, slagwerk, veldopnames en musique concrete ontstaat er een gevoel van intimiteit en ongrijpbaarheid. Instrumentenbouwer Rob van den Broek creëerde speciaal voor Pitch Dark een 12-snarige cello.

   De verschijningsvormen van het licht in Pitch Dark worden gebaseerd op de neurofysiologische effecten die je ziet wanneer je je ogen sluit: beelden, nabeelden en bewegingen die in de binnenkant van je oogleden zitten. Deze fenomenen vormen het uitgangspunt voor de lichtinstallatie van Giny Vos en Noor Stenfert Kroese. In een wisselwerking tussen akoestische, optische en ruimtelijke prikkels wordt in het donker zo met het waarnemingsvermogen gespeeld.

   Extra: bekijk een speciaal voor het festival opgezette expositie van Rob van den Broeks andere celloachtige creaties in Museum Belvédère.

   › Lees meer over Pitch Dark


   Coal Harbour Sextet

   zo 10 juni - 13:15

   Vrij toegankelijk

   Coal Harbour weet een unieke en meeslepende sound op de luisteraar over te brengen. De muziek is geschreven aan de hand van persoonlijke ervaringen, waarmee de band u mee zal nemen op een intrigerende muzikale reis. Kom luisteren naar de muzikale speeltuin die Coal Harbour te bieden heeft. 

   › Lees meer over Coal Harbour Sextet


   Beethoven rules

   zo 10 juni - 14:00

   Storioni Trio speelt variaties op een symfonie

   Na Van Baerle in 2016 en Wanderer in 2017 is het Storioni Trio het derde befaamde pianotrio dat Oranjewoud Festival aandoet. Zij spelen een volledig Beethoven-programma met twee trio’s die je minder vaak hoort maar daarom niet minder subliem zijn.

   Variaties voor pianotrio in Es schreef Beethoven toen hij 22 was. Hij nam daarbij een populair thema uit de opera Roodkapje van Carl Ditters von Dittersdorf als uitgangspunt. Beethovens tweede symfonie behoort tot een van de laatste werken uit zijn zogenaamde ‘vroege periode’. Hij verving daarin het gebruikelijke Menuet voor een Scherzo wat het stuk extra energie geeft. Bijzonder is dat de componist ook een versie schreef voor pianotrio die tijdens dit concert te horen is.

   › Lees meer over Beethoven rules


   Chanting Forest (pilot)

   zo 10 juni - 14:00

   Uitverkocht

   Kom te weten wat verstilling, effecten en leiderschap met je doen

   Tijd en aandacht zijn schaars. Hoe verdelen wij die eigenlijk over onszelf, anderen en de maatschappelijke thema’s die ons bezighouden? Diederik Rijpstra probeert antwoord te vinden op deze vraag met zijn compositie Chanting Forest. Dat is een muzikale installatie voor een koor, waar je als publiek geblinddoekt doorheen loopt.

   Woud van zangers

   De opstelling in de ruimte is zodanig dat de koorleden ongeveer twee meter van elkaar verwijderd zijn. Zo ontstaat er een soort bos van zangers waar ruimte genoeg is om tussendoor te bewegen.

   Onderzoek

   De componist wil graag meer te weten komen over drie aspecten van het muziekstuk. Tijdens deze pilot vormen zij elk een deel van ongeveer tien minuten, telkens voorafgegaan door een korte uitleg:

   1. Lux Silentiosa - Hierin wordt geprobeerd jou zo min mogelijk te beïnvloeden en zoveel mogelijk ruimte te geven aan je verbeelding.
   2. Parade - Tijdens dit gedeelte worden allerlei effecten uitgeprobeerd die jou zouden kunnen prikkelen.
   3. Who Guides? - Hierin wil de componist onderzoeken wat het effect is op jouw beleving als jij zelf invloed kunt uitoefenen op de muziek.

   Draag bij aan het maakproces

   Op deze manier verzamelt de componist voldoende gegevens om een volwaardig werk te kunnen schrijven voor groot koor dat in 2019 op Oranjewoud Festival en tal van andere festivals en podia te horen zal zijn. Ben je benieuwd hoe zoiets in zijn werk gaat? Doe dan mee en draag bij aan het creatieve proces.

    › Lees meer over Chanting Forest (pilot)


    Pitch Dark

    zo 10 juni - 14:00

    Uitverkocht

    Een ondergrondse wereld van licht en geluid

    In de ondergrondse BB Bunker presenteren celliste Katharina Gross, componist/slagwerker Arnold Marinissen, beeldend kunstenaar Giny Vos en scenograaf Noor Stenfert Kroese de voorstelling Pitch Dark. In een samenspel van licht en muziek spinnen Gross & Marinissen de muzikale draad met nieuw werk en nemen lichtbewegingen en -objecten van Vos & Stenfert Kroese de rol van acteurs in. Door de samenkomst van akoestisch cellospel, elektronica, slagwerk, veldopnames en musique concrete ontstaat er een gevoel van intimiteit en ongrijpbaarheid. Instrumentenbouwer Rob van den Broek creëerde speciaal voor Pitch Dark een 12-snarige cello.

    De verschijningsvormen van het licht in Pitch Dark worden gebaseerd op de neurofysiologische effecten die je ziet wanneer je je ogen sluit: beelden, nabeelden en bewegingen die in de binnenkant van je oogleden zitten. Deze fenomenen vormen het uitgangspunt voor de lichtinstallatie van Giny Vos en Noor Stenfert Kroese. In een wisselwerking tussen akoestische, optische en ruimtelijke prikkels wordt in het donker zo met het waarnemingsvermogen gespeeld.

    Extra: bekijk een speciaal voor het festival opgezette expositie van Rob van den Broeks andere celloachtige creaties in Museum Belvédère.

    › Lees meer over Pitch Dark


    Pitch Dark

    zo 10 juni - 16:00

    Een ondergrondse wereld van licht en geluid

    In de ondergrondse BB Bunker presenteren celliste Katharina Gross, componist/slagwerker Arnold Marinissen, beeldend kunstenaar Giny Vos en scenograaf Noor Stenfert Kroese de voorstelling Pitch Dark. In een samenspel van licht en muziek spinnen Gross & Marinissen de muzikale draad met nieuw werk en nemen lichtbewegingen en -objecten van Vos & Stenfert Kroese de rol van acteurs in. Door de samenkomst van akoestisch cellospel, elektronica, slagwerk, veldopnames en musique concrete ontstaat er een gevoel van intimiteit en ongrijpbaarheid. Instrumentenbouwer Rob van den Broek creëerde speciaal voor Pitch Dark een 12-snarige cello.

    De verschijningsvormen van het licht in Pitch Dark worden gebaseerd op de neurofysiologische effecten die je ziet wanneer je je ogen sluit: beelden, nabeelden en bewegingen die in de binnenkant van je oogleden zitten. Deze fenomenen vormen het uitgangspunt voor de lichtinstallatie van Giny Vos en Noor Stenfert Kroese. In een wisselwerking tussen akoestische, optische en ruimtelijke prikkels wordt in het donker zo met het waarnemingsvermogen gespeeld.

    Extra: bekijk een speciaal voor het festival opgezette expositie van Rob van den Broeks andere celloachtige creaties in Museum Belvédère.

    › Lees meer over Pitch Dark


    Pynarello meets Nynke Laverman (Prinsenwijkconcert)

    zo 10 juni - 16:00

    Vrij toegankelijk

    Classical meets pop - Europe meets Friesland

    Pynarello is een rebellenclub die als een wervelwind door de klassieke porseleinkast waait. Klassieke muziek kan anders, avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Pynarello is the next generation.

    Tijdens het afsluitende Prinsenwijkconcert gaat dit rebelse collectief een bijzondere ontmoeting aan met Nynke Laverman, een van de kleurrijkste zangeressen van Friesland. Je hoort Mendelssohn en Ravel maar ook een bonte stoet liedjes als Seis Ore Thus, Little Water en Hallelujah. Klassiek ontmoet pop, Europa ontmoet Fryslân.

    › Lees meer over Pynarello meets Nynke Laverman (Prinsenwijkconcert)


    Playstation

    zo 10 juni - 17:00

    Vrij toegankelijk

    VANBINSBERGEN PLAYSTATION sluit af

    Met VANBINSBERGEN PLAYSTATION heeft Corrie van Binsbergen de draad van haar eerdere instrumentale bands zoals Corrie en de Brokken en Vanbinsbergen (kwartet met Anton Goudsmit) weer opgepakt. De gitariste heeft met deze topmuzikanten een heerlijk energieke superband samengesteld, waarmee ze gelijk een zeer succesvol eerste seizoen had, met onder meer een optreden op North Sea Jazz. Hun eerste CD Live werd genomineerd voor de Edison Publieksprijs 2016.

    Vorig jaar kwam hun tweede album uit: Tales Without Words. Een conceptalbum met composities die Van Binsbergen componeerde voor haar literaire concerten en bewerkte voor de band. Ook met dit album gooide ze hoge ogen. Van Binsbergen componeert momenteel in opdracht van de Gemeente Amsterdam een speciale suite voor de band voor de viering van Westergasfabriek 15 jaar. De premiere daarvan is op 8 april 2018.
     

    › Lees meer over Playstation