The Well Prepared Piano

Van elastiek tot pingpongbal: Bach reinvented door Mathias Halvorsen


icon-timeFri 31 May 13:00-14:00

icon-pointerLandgoed Oranjewoud

The Well Prepared Piano

In The Well Prepared Piano speelt de Noorse pianist Mathias Halvorsen Bach op aangepaste versies van de piano. Deze nieuwe instrumenten ontwikkelde hij samen met andere musici, componisten en kunstenaars die ieder de verschillende mogelijkheden en hun vaak eigenzinnige ideeën voor deze aanpassingen onderzochten.

Elastiekjes
In Bachs tijd was de stemming van instrumenten niet gelijkzwevend zoals wij gewend zijn maar veranderde die steeds, afhankelijk van de harmonie. Halvorsens versie maakt gebruik van elastiekjes waardoor de stemming weliswaar niet verandert, maar wel de klank per noot met een scala aan funky geluiden als bonus.

Stokjes
Met kunstenares Ingibjorg Fridirksdottir bereikt Halvorsen een levendig effect met houten stokjes. Deze bewegen niet alleen door het bespelen van de piano terwijl zij zachtjes tegen elkaar tikken, maar vervormen ook de toonhoogtes licht na elke aanslag.

Pingpong
Kunstenaar Michael Rauter vult de vleugel met pingpongballen. Dat heeft een helder, teder instrument tot gevolg. De vrijelijk bewegende balletjes zorgen voor prachtige versieringen. Zij klapperen en zingen als je met zorg speelt. Doe je dat met wat meer temperament, dan vliegen zij alle kanten op.

Vibrator
De Canadese elektronicamusicus en performance artiest Merrill Beth Nisker alias Peaches ging aan de slag met een assortiment vibrators in alle soorten en maten. Allemaal brachten zij een ander geluid voort, sommige als mitrailleurs terwijl bij andere totaal niets te horen was. Uiteindelijk is gekozen voor zilverkleurige vibrator waarmee met Bachs muziek het effect van een orgel wordt nagebootst.

Penselen
Geïnspireerd door Bara Gisladottirss prachtige stuk Prussian Blue maakt deze variant gebruik van schilderpenselen voor een extreem zachte en intieme klank. Het ritmische, ademende geluid van kwastjes op snaren laat Bach klinken als ochtendmist boven een meer.

Tip: luister voorafgaand aan dit optreden wat Schatbewaarder en Fuse-lid Emma van der Schalie te vertellen heeft over Bachs originele Das Wohtemperierte Klavier. Meer informatie >
 

Musici en uitvoerders

Mathias Halvorsen, piano (NO)

Programma

Johann Sebastian Bach -  Wohltemperiertes Klavier, selectie uit boek 1 en 2*
*De vleugel is voorbereid door Ingibjorg Fridriksdottir, Michael Rauter, Peaches en Mathias Halvorsen 

Bestellen

€ 17,50*
€ 8,75 (jongeren 16 t/m 30 jaar)
€ 2,50 (jongeren t/m 15 jaar)

*exclusief stapelkorting

› Bestel kaarten