La Bohème

De sleutel naar Puccini’s wondere wereld


icon-timeSat 1 June 12:00-14:00

icon-pointerFB Oranjewoud Paviljoen

La Bohème

Voor wie zich afvraagt of het mogelijk is om een hele opera terug te brengen tot twee instrumenten, het antwoord daarop is: ja. Maar je moet daarvoor wel Mathieu van Bellen en Mathias Halvorsen heten. Als geen ander verstaan zij namelijk de kunst van het abstraheren. In dit splinternieuwe project voeren zij Puccini’s beroemde La Bohème uit in een door henzelf gemaakte bewerking. Daarbij brachten zij de partijen van de solisten, het koor en het orkest terug tot een werk voor viool en piano. Het wordt ondersteund door geprojecteerde teksten, ondertitels, omschrijvingen en passages uit Henri Murgers roman Scènes de la Vie de Bohème, waarop de opera is gebaseerd en gaat over het leven van jonge, arme Parijse kunstenaars.

La Bohème is een van Puccini’s allermooiste opera’s en wordt gekenmerkt door vrolijkheid tegenover dramatiek en prachtige melodieën. Het idee achter het project van Halvorsen en Van Bellen is om dit meesterwerk op een nieuwe, transparante en intieme manier te brengen. In deze versie smelten de woorden, de muziek en het verhaal op een puur poëtische manier samen. Daarmee wordt La Bohème meer benaderd vanuit het perspectief van een vertelling dan van een vertoning. Het is de verbeeldingskracht die de sleutel vormt om Puccini’s wondere wereld te betreden.

Het operaverhaal vertelt over de arme dichter Rodolfo die verliefd is op het naaistertje Mimi, die aan een dodelijke ziekte lijdt. Na een korte scheiding wordt het stel herenigd, maar sterft Mimi in de armen van haar Rodolfo.

Tip: luister voorafgaand aan dit optreden wat Schatbewaarder en Fuse-lid Emma van der Schalie te vertellen heeft over Puccini’s originele La Bohème. Meer informatie >

Musici en uitvoerders

Mathias Halvorsen, piano (NO)
Mathieu van Bellen, viool

Programma

Giacomo Puccini - La Bohème*
*Bewerking voor viool en piano door Halvorsen / Van Bellen

Bestellen

€ 22,50*
€ 11,25 (jongeren 16 t/m 30 jaar)
€ 2,50 (jongeren t/m 15 jaar)

*exclusief stapelkorting

› Bestel kaarten


Bij dit concert zijn wij te gast bij Staatsbosbeheer.