Koerikoeloem (première)

Een muzikaal gedicht gevangen door de wind


icon-timeza 2 juni 13:00-14:00

Koerikoeloem (première)

In een open veld staat een cirkel van zuilen, gevormd door acht windharpen. Naarmate men dichterbij komt worden de ijle, zachte klanken hoorbaar. De zingende zuilen vormen een kapel van klank. In het midden van deze open ruimte zit een vrouw, als een mummie omwikkeld in een jurk van papier dat is beschreven met onbegrijpelijke tekens. Ze bespeelt een Japans blaasinstrument.

Vanuit de verte naderen mensen. Ze dragen flarden voor uit het gedicht Koerikoeloem van Tjitske Jansen. Dat begint telkens met de woorden “Er was”. Terwijl de zangers zich voortbewegen, laten zij een lang lint van papieren vellen achter, alsof zij de gezongen teksten letterlijk loslaten. Tenslotte nemen zij plaats tussen de windharpen, rondom het publiek.

Ondertussen verschijnen drie figuren (blokfluittrio Axolot) die de vrouw uit haar papieren omhulling bevrijden. De tekens blijken een soort grafische partituur, afkomstig uit eeuwenoude Spaanse handschriften: lang verdwenen muziek die opnieuw tot leven komt in de meerstemmige improvisaties van de blokfluiten. De voordrachten van het koor worden steeds melodieuzer. Telkens weer klinkt het “Er was”. Er ontstaan steeds complexere patronen in beweging en muziek totdat de rust uiteindelijk terugkeert en alles lijkt op te gaan in de klank van de windharpen.

Naast onderstaande musici en uitvoerders werken mee aan Koerikoeloem:
Acht vocale solisten
Jan Heinke, klankinstallatie
Hans van Koolwijk, adviezen klankinstallatie
Susanne Marx, choreografie/mise-en-space

Musici en uitvoerders

Miranda Driessen, componist
Naomi Sato, sho
Tjitske Jansen, schrijver
Trio Axolot, blokfluittrio

Programma

Miranda Driessen - Koerikoeloem

Thema

Kaarten

€ 17,50 (excl. stapelkorting)
Jeugd t/m 18 jaar € 2,50

Je zit niet overdekt. Naast bovengenoemde prijzen worden geen andere kosten berekend.

› Bestel