Educatie & participatie

Jong geleerd is oud gedaan. Samen met kunstencentrum Ateliers Majeur werken wij al sinds 2013 samen aan educatieve projecten om kinderen zo vroeg mogelijk in aanraking te brengen met cultuur. Daarnaast organiseren wij samen projecten die mensen in geïsoleerde posities in staat stellen het festival bij te wonen of er aan mee te doen.

As a Matter of Sound

Voor editie 2017 gaan Ateliers Majeur en Oranjewoud Festival een bijzondere samenwerking aan met Museum Belvédère en geluidkunstenaar Hans van Koolwijk. Onder supervisie van Hans gaan een aantal Friese kunstenaars met enkele honderden basisschoolkinderen de komende maanden werken aan geluidkunstobjecten die op het festival worden tentoongesteld. Op 13 maart gaat dit project van start met de voorstelling Invisible door het Schreck Ensemble waarin verschillende van Van Koolwijks creaties worden gebruikt. Deze vormen de inspiratie voor de werken van de kinderen. De resultaten worden beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit museumdirecteur Han Steenbruggen, artistiek leider van het festival Yoram Ish-Hurwitz en Hans van Koolwijk. Het winnende geluidkunstwerk wordt tentoongesteld in Museum Belvédère.
 

As a Matter of Sound

Sound Trip

Een ander voorbeeld van de samenwerking tussen Ateliers Majeur en het festival is een speciale versie van Sound Trip van Carlo Balemans (Codarts Rotterdam) met ondersteuning van Talant. Daarin worden enkele tientallen mensen met een verstandelijke beperking gekoppeld aan professionele musici. Het resultaat is op het festival te horen op zondag 4 juni van 12.00 tot 13.00 uur in het Rabobank Paviljoen tijdens Sound Trip Talant Edition.

Wellzo

Sinds 2016 werken wij samen met Wellzo, een organisatie uit Leeuwarden die zich bezighoudt met mensen die zich aan de rand van de samenleving bevinden. Gedurende het festival leveren zij vrijwilligers die actief zijn op het festivalterrein. Daarmee wordt gewerkt aan zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld alsmede het dragen van verantwoordelijkheid en functioneren in een groter verband. Dat zijn uitgangspunten en vaardigheden die nodig zijn om een volwaardige plek in de samenleving te vervullen.

Eenzaamheid

Tijdens editie 2017 starten wij in samenwerking met Ateliers Majeur een pilot om voorkomende eenzaamheid te helpen doorbreken. In de meeste gevallen betreft dat ouderen die zich minder gemakkelijk kunnen verplaatsen. Door te zorgen voor vervoer en korting voor bepaalde optredens maken wij het mogelijk dat ook zij zich onder de mensen kunnen begeven en genieten van Oranjewoud Festival.

 

Friese Wouden en Oranjewoud