Busch Trio (BE)


Dit piano trio - vernoemd naar de legendarische violist Adolf Busch - geniet de reputatie één van de beste piano trio’s van hun generatie te zijn. Als drie solisten wonnen Omri Epstein, Mathieu van Bellen en Ori Epstein ook verschillende wedstrijden. Samengebracht door een passie voor kamermuziek en geïnspireerd door Mathieu zijn viool, de “ex-Adolf Busch” G.B. Guadagnini (Turijn, 1783), zijn ze individueel bekend voor wat ze bereikt hebben en voor hun ongelooflijke passie die zij als trio op podium brengen. 

Sinds hun oprichting in Londen in 2012 speelt het trio in Europa's toonaangevende concertzalen en festivals. Hun recent concert in Wigmore Hall werd bejubeld in The Times: “…what impressed most was the group’s effortless musicianship and unity of thought and attack. The threesome even seemed to be breathing in synch.” Voorbije seizoenen omvatten een tournee in China, samenwerkingen met Michael Collins, Bruno Giuranna en recitals in de Londense Purcell Room, Wigmore Hall, King's Place, Bozar in Brussel, Phillips Collection in Washington DC en het Concertgebouw Amsterdam. Hun voorbije optreden in Beethoven zijn Triple Concerto met het Warschau Symphony Orchestra en Karina Canellakis werd live uitgezonden op de Belgische radio. Zij zijn daarnaast ook vaak te horen in het BBC Radio3 programma InTune, op Radio4 in Nederland en op Deutschlandfunk, NDR en WDR in Duitsland 

In 2016 verscheen hun eerste CD met trio’s van Antonin Dvorak: Op. 65 en op. 90 “Dumky”. Hiervoor kregen zij 5 sterren van Diapason en lovende commentaar door Gramophone: "... het jonge Busch Trio bezit een van de meest opvallende kenmerken die zij delen met hun naamgenoot: een gezamenlijke beslissing om de muziek en alleen de muziek eerst te zetten." Deze CD kadert in een project waar het trio alle kamermuziekwerken van Dvorak voor piano en strijkers zal opnemen voor het label Alpha Classics. De eerste CD werd met enthousiaste reacties ontvangen. Zo werd dit album meermaals verkozen tot CD van de Week op verschillende radiostations in Europa en leverde het hen ook de Kersjesprijs op in 2016, de meeste prestigieuze kamermuziekprijs van Nederland. De tweede en derde CDs uit deze reeks met de pianokwartetten van Dvorak (met altviolist Miguel da Silva) en pianokwintetten (met Maria Milstein en Miguel da Silva) werden ook reeds met lovende kritieken onthaald, en meerdere malen op verschillende radiostations in Europa als CD van de Week verkozen. 

Het trio won verschillende internationale prijzen waaronder de Royal Overseas League Competition in 2012, de Salieri-Zinetti-wedstrijd en de Pinerolo-wedstrijd in Italië, evenals de International Schumann Chamber Music Award in Frankfurt. Het trio heeft begeleiding gekregen van bekende artiesten zoals Eberhard Feltz en Andras Schiff en worden momenteel verder opgeleid door leden van het Artemis Quartet in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel, waar ze een trio in residentie zijn. 

Hoogtepunten van 2019 omvatten de release van hun vierde cd met Dvorak’s vroege piano trios, een terugkeer naar het Concertgebouw Amsterdam, en een tournee in de VS.

Website Busch Trio (BE)

Busch Trio (BE)

Auftritte Busch Trio (BE)

Thu 30 May 12:00-13:00 | Proeftuin Klassiek

Thu 30 May 13:45-14:45 | Eternal Love